Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου βάζουν τέλος στα παραμύθια υπουργών – βουλευτών για τις συντάξεις – Οριστική η περικοπή από 1ης Ιανουαρίου 2019

11:16 4/5/2018 - Πηγή: BankWars

Οριστικά, τέλος στα σενάρια που έλεγαν ότι η κυβέρνηση, με “όπλο” το πρωτογενές πλεόνασμα, θα διαπραγματευόταν με τους δανειστές την μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, που η ίδια είχε υπογράψει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, με δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν ότι οι συντάξεις θα περικοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και αφήνουν πολλαπλά εκτεθειμμένους υπουργούς και βουλευτές που διαλαλούσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψει να μην
ισχύσουν τα όσα έχουν υπογραφεί με τους δανειστές.ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Η ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

«Μη αναγκαίες», λόγω των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προβλέπονται για το 2019, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα.

«Για τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προβλέπονται για το 2019, εκτιμούμε ότι είναι μία προσαρμογή που δεν είναι αναγκαία. Αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα», δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως πρόσθεσε, θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα μετά από το τέλος του προγράμματος, ωστόσο στάθηκε στο γεγονός πως επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, επεσήμανε ότι βασικός στόχος με τη λήξη του προγράμματος είναι η αύξησή του.Τόνισε ότι αύξηση αυτή θα δρομολογηθεί πολύ προσεκτικά, ενώ χαρακτήρισε καλό παράδειγμα την Πορτογαλία.

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό, είπε πως τα όρια ηλικίας έχουν εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό μοντέλο και δεν υπάρχει λόγος για άλλη θεσμική παρέμβαση.

Σχετικά με τα εργασιακά, σημείωσε πως από τον Αύγουστο του 2018 θα ισχύσουν δύο βασικές αρχές:
• η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων,
• η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να μην μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει ψηφιστεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Το ακούμε, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση», είπε, στη συνέντευξή του στο “Κόκκινο” προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι «στοχοπροσηλωμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος».

Στο ίδιο πνεύμα, είπε, «θα δούμε τα επόμενα χρόνια» αν θα ζητηθεί μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Για τις συντάξεις, άλλωστε, έδωσε ένα δίκιο στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι αυτές δεν μπορούν να αναπληρώνουν το κοινωνικό κράτος, το οποίο και πρέπει να ενισχυθεί .Αν και αναγνώρισε ότι έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, υποστήριξε ότι οι συντάξεις δεν είναι για να πληρώνει η γιαγιά το σπίτι του παιδιού της και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσα οι ανεπτυγμένες χώρες και τίποτα σε κοινωνικές δράσεις.

Σε μια «λίγο πιο αυξημένη» μορφή παρακολούθησης από αυτήν της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε για άλλη μια φορά, εξάλλου, χθες ο κ. Τσακαλώτος ότι θα περάσει η Ελλάδα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

«Δεν θα πάμε από το Α στο Β», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι οι θεσμοί θα έρχονται 4 φορές τον χρόνο για να παρακολουθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Επέμεινε ότι αυτό δεν είναι αξιολόγηση, γιατί δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, αλλά στην ερώτηση αν θα μπορούν να κόψουν κάποια μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις (π.χ. αν επιχειρηθεί να αρθεί η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ), αλλά «όχι πολύ μεγάλο λόγο» στα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνεται ο περιορισμός του ελλείμματος. «Θα μας λένε κάτι και εμείς θα μπορούμε να πούμε όχι. Θα έχουμε μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια», είπε.

Είπε, μάλιστα, ότι με τα ίδια περίπου λόγια έχει μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περιγράψει τα πράγματα όπως είναι , ούτε να καταστροφολογεί , ούτε να ωραιοποιεί και για αυτό «είναι ένας από τους λόγους που κερδίζει».

Σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος, είπε ότι ο στόχος είναι να τελειώσουν όλα σε ότι αφορά την αξιολόγηση, το χρέος και τη μορφή μεταμνημονιακής παρακολούθησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με ενδιάμεσο σταθμό το Εurogroup της 24ης Μαΐου για τεχνική συμφωνία στην 4η αξιολόγηση.

Είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να συνδέεται η ελάφρυνση με όρους , κάτι με το οποίο είναι αντίθετοι όλοι και το ΔΝΤ. Δεν προέβλεψε τι θα γίνει στο τέλος και αν θα μείνει ή αν θα φύγει το ΔΝΤ και είπε ότι η Ελλάδα δεν παίρνει θέση, αν και βεβαίως τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει «καθαρός διάδρομος» για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα