Θωμάς (DG Energy – Κομισιόν): Έχουμε προτείνει διπλασιασμό των πόρων στην ενέργεια

10:20 4/5/2018 - Πηγή: BankWars

Στη χρηματοδότηση του ενεργειακού κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις νέες πολιτικές και τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη αναφέρθηκε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, DG Energy, Κομισιόν μιλώντας στο 3ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο που διοργανώνει η ΗΑΕΕ στην Αθήνα.

«Το 2015 η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε μεγάλο σταυροδρόμι. Λόγω της κρίσης, οι επενδύσεις στην ενέργεια

ήταν χαμηλές, υπήρχε επείγουσα ανάγκη να τεθούν στόχοι για την Κλιματική Αλλαγή και να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Επιτροπή αποφάσισαν να έχουν μια καινούρια προσέγγιση (σύνδεση με αγορά, γεωπολιτική, να υπάρξει ένα κομμάτι μιας γενικότερης ομπρέλας που αγκαλιάζει όλες τις πολιτικές ενέργειας). Η Ευρώπη εισάγει ενέργεια σε γενικές γραμμές. Κατά κάποιο τρόπο όλη η προσπάθεια για την ενεργειακή ένωση είναι όχι μόνο για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό εφοδιασμό αλλά και για να εκσυγχρονίσουμε τα συστήματα. Η ΕΕ είναι ηγέτης στις πολιτικές για την Αλλαγή του Κλίματος. Πρέπει να γίνουμε και ηγέτες στην εφαρμογή των στόχων της ενεργειακής μετάβασης. Το πακέτο για καθαρή ενέργεια δημιουργεί μηχανισμούς και πλαίσιο. Πρόκειται για το τελευταίο νομοθετικό λιθαράκι που θα φτιάξει την ενεργειακή ένωση. Να κάνουμε έναν απολογισμό γιατί πριν τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της Ευρώπης. Θα διαλυθεί η αβεβαιότητα και θα περάσουμε στη δράση. Θα δούμε αν οι στόχοι θα είναι 30% ή 35%. Να έχουμε πλέον ένα σταθερό πλαίσιο για όσους χαράσσουν πολιτική έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Έχουμε επεκτείνει τον αριθμό των παρόχων, έχουμε σχεδόν ανεξαρτησία από την εισαγωγή ενέργειας σε κάποια κομμάτια της Ευρώπης. Έχουμε αυξήσει πηγές και διασυνδέσεις. Το εισαγωγικό δυναμικό έχει δυνατότητες για να φτάσουμε στο 177%. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το μονοπώλιο του ενός προμηθευτή στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνει δουλειά σε πολιτικό επίπεδο. Για την ενεργειακή αποδοτικότητα πρέπει να απλώσουμε τα χέρια μας σε τοπικό επίπεδο, στο δημόσιο τομέα, στα νοικοκυριά, στους ιδιώτες, στα κτίρια. Πάνω από 200 δις το χρόνο πρέπει να επενδύσουμε στην ΕΕ γιατί τα 3/4 του οικιστικού αποθέματος πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Χρειάζεται να γίνει αυτό για να αυξήσουμε την ανεξαρτησία της ηπείρου μας. Οι προτάσεις της ΕΕ για τα χρηματοδοτικά εργαλεία δείχνουν ότι στην ΕΕ τα χρήματα θα δοθούν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Έχουμε προτείνει τον διπλασιασμό των πόρων για το θέμα της ενέργειας, (συνδέοντας την Ευρώπη, ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα). Έχουμε αυξήσει το στόχο των διαρθρωτικών ταμείων από 20% σε 25% για τις ενεργειακές πολιτικές. Από 20% πήγαμε στο 40% τις επενδύσεις που θα γίνουν από τον διάδοχο του σχεδίου Γιούνκερ που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και τους ενεργειακούς στόχους. Χρειαζόμαστε σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει μόνιμα από το περιβάλλον της κρίσης και θα καταφέρει να ξεκινήσει να χτίζει από μόνη της ένα λαμπρό μέλλον. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά. Η ενέργεια υπήρξε σημαντικό κομμάτι της διαρθρωτικής αλλαγής. Υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα αλλά και πράγματα που απομένουν να γίνουν. Για αυτό είναι σημαντικό σε αυτό τον τομέα να υπάρχει συνέχεια. Η αφετηρία είναι πολύ καλή στην Ελλάδα. Να διασφαλίσουμε ότι θα εξελιχθεί και το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού. Να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Υπάρχουν πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να έχετε υγιή ανταγωνισμό με οικονομικά υγιείς εταιρείες. Η αγορά ηλεκτρισμού σε Ελλάδα και ΕΕ δεν πρέπει να είναι απομονωμένη».

Keywords
Τυχαία Θέματα