Τρ. Κύπρου: Ζημιές 2,2 δισ. έως το 2016 «βλέπει» το ΔΝΤ – Πώς θα καλυφθούν οι «τρύπες»

Στα €2,2 δισ. θα πρέπει να περιοριστούν οι ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου για να παραμείνει επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παραθέτει στην έκθεση αξιολόγησης της Κύπρου τις παραμέτρους και τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι αρχές για

να περιορίσουν το bail-in των ανασφάλιστων καταθέσεων στο 47,5%.

Με αυτά τα επίπεδα «κουρέματος» η Τράπεζα πέτυχε να έχει κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 12,1% ή €4,7 δισ., που οι αρχές θεωρούν αρκετά για να διατηρηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας σε υποφερτά επίπεδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η βασική εκτίμηση των πιστωτών είναι με το 12,1% δημιουργείται κεφαλαιακό ανάχωμα για να απορροφηθούν μελλοντικές ζημιές και να παραμείνει το core tier 1 σε επίπεδα πάνω του 9% μέχρι το 2016.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές του 2016 η Τράπεζα θα χάσει γύρω στα €2,2 δισ. ή κεφάλαια 5,7% από το δανειακό της χαρτοφυλάκιο υποχωρώντας σε core tier 1 6,4%.

Μέρος των χαμένων κεφαλαίων – το 2,7% ή €1,05 δισ. – θα ανακτηθεί από το λογιστικό χειρισμό του ομολόγου ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής, που μπήκε στα βιβλία της Τράπεζας Κύπρου με μεγάλη έκπτωση. Λόγω της μεγάλης έκπτωσης, το ομόλογο θα δημιουργεί λογιστικό όφελος στον ισολογισμό της Τρ. Κύπρου όσο πλησιάζει η λήξη του.

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πάντως ότι ακόμα και με τα πιο ακραία σενάρια η Τράπεζα θα καταφέρει να μείνει σε επίπεδα πάνω του 9%. Γι’ αυτό άλλωστε υποστήριζε ότι το bail-in θα μπορούσε να ήταν μικρότερο του 47,5% (είχε υποστηρίξει αρχικά 39%).

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κεφαλαιακές απώλειες από πρόσθετα προ προβλέψεων κέρδη και από τις πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις που έγιναν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (βάσει της έκθεσης της KPMG) είναι όντως συντηρητικές: Στα επιχειρηματικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το 48% και στα νοικοκυριά μέχρι το 40%.

Το Μάρτιο του 2013 η ΚΤ εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα είχαν φθάσει το 30%.

Οι παραδοχές όμως πάνω στις οποίες στηρίζονται οι εκτιμήσεις δεν είναι τόσο συντηρητικές.

Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να είναι μικρότερος από το 8,7% που χρησιμοποίησε η KPMG για το 2013, η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 15,5% επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο την ικανότητα αποπληρωμής δανείων.

Αβέβαιη είναι επίσης η πορεία των τιμών των ακινήτων, που αποτελούν βασική παράμετρο των εκτιμήσεων. Η KPMG χρησιμοποιεί τις ίδιες παραμέτρους με την Pimco υπολογίζοντας ότι θα πέσουν κατά 14% το 2013 και 10% το 2014.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα