ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υποχωρούν οι τιμές Brent και WTI

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και των δύο κατηγοριών του αργού πετρελαίου, Brent και WTI, κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι εντάσεις στη Συρία οδηγούνται προς εκτόνωση, και παράλληλα υπήρξε μερική αποκατάσταση της παραγωγής του Λιβυκού πετρελαίου.

Η δυναμική της αυξημένης παραγωγής, σε μια περίοδο που η εποχική ζήτηση είναι μειωμένη, δείχνει ότι η όποια άνοδος

του πετρελαίου ακολούθησε την ανακοίνωση της Fed για το QE, θα είναι σύντομη.

Κατά την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε έντονη αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράν, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Οι επενδυτές πλέον έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επικείμενη συνάντηση των προέδρων Obama και Rouhani, η οποία θα αποτελέσει και την πρώτη συνάντηση ηγετών των δύο χωρών, από την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν υπήρξε κορύφωση της παραγωγής, στα 4.7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, οι κυρώσεις στο Ιράν και οι απεργίες στη Λιβύη, οδήγησαν σε περιορισμό της παραγωγής στα 3.1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα κατά τον Αύγουστο. Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο η Αμερικάνικη παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1.4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, γεγονός που σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία, εξηγεί γιατί οι τιμές παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Keywords
Τυχαία Θέματα