ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ – ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ – ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ…

10:28 1/2/2015 - Πηγή: BankWars

Οι εξελίξεις τρέχουν. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μεγάλο παιχνίδι Ελλάδας – Δανειστών. Οι “ομάδες”, καλά προετοιμασμένες. Προιστορία μεταξύ των δύο ομάδων δεν υπάρχει.

Τα μέχρις στιγμής κρίσιμα στοιχεία:

- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όπως ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα το αμερικανικό υπουργείο. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν ανακοινώθηκε.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA
στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.-Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, ο κ. Έρνεστ είχε αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».- Είχε προηγηθεί η σκληρή κόντρα στην Αθήνα μεταξύ Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη. - Να συναντηθούν το συντομότερον συμφώνησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τζον Κέρι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.- Ακολούθησε καθησυχαστική δήλωση του Α.Τσίπρα στο Bloomberg: «Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».- Αυτές τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού χαιρετίζει με ανακοίνωσή του του ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ.«Τώρα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για τη στάση της σχετικά με το πώς θα προχωρήσει από εδώ και στο εξής» τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Ντέισελμπλουμ. «Περαιτέρω αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup» καταλήγει.- Στις Βρυξέλλες τα έχουν χαμένα και δηλώνουν πως η διαπραγμάτευση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν άρχισε καλά ενώ οι διαφορές Ελλάδας – ευρωζώνης είναι τεράστιες.-Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ είπε ότι αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν». Ο Γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ όμως έχει ήδη τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».- Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης αρχίζει μαραθώνιο επαφών:Συναντάται εκτάκτως το απόγευμα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.- Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί (ώρα Βρετανίας) θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν.- Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου ο ίδιος στις 11:30 θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Πάντοαν, ενώ την ίδια μέρα θα βρίσκεται εκεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL

Παρά τις «διαφωνίες» και τη «σύγκρουση», διαφαίνονται «ενδείξεις» ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα γίνεται αναφορά στις «γκριμάτσες, την σκληρή ρητορική και το παγερό αντίο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του εκπροσώπου των Ευρωπαίων πιστωτών» (σ.σ. του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ), προστίθεται πάντως ότι «πίσω από την πικρία, διαφαίνονται ενδείξεις σχετικά με το πως η Αθήνα και η γερμανική ηγέτιδα των πιστωτών της αναζητούν μια συμφωνία που να κρατά την Ελλάδα στο ευρώ». «Kαμία πλευρά δεν θα επιτύχει την ικανοποίηση των επιδιώξεών της εξ ολοκλήρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα