Το ΔΝΤ “στρίβει δια του αρραβώνος” από το ελληνικό πρόγραμμα – Το χρέος στα χέρια του Σόιμπλε

Σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς να βάλει κεφάλαια επεξεργάζονται οι δανειστές, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο συμβούλου, παραμένοντας στην τρόικα και έτσι αφενός ο Σόιμπλε

θα μπορεί να δικαιολογηθεί στους βουλευτές του κόμματός του που επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ και αφετέρου, το Ταμείο, δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του, που λένε ότι “σε ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορούμε να βάλουμε νέο χρήμα”.

Η εξέλιξη αυτή, οδηγεί το ελληνικό χρέος και την όποια ρύθμισή του, αποκλειστικά στα χέρια του Β.Σόιμπλε…

Σύμφωνα με το Reuters αν και η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα έχει επιπλέον εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου και για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων και εγγράφων προς διαπραγμάτευση σε συνεννόηση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της Τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις»

Οι ίδιες πηγές, γράφει το Reuters, προσθέτουν ότι αν και επίσημα το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 0,1 για την ελληνική οικονομία το 2016, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ύφεση. Συμπλήρωναν, δε, ότι μια συμφωνία για το χρέος αν και είναι ακόμα πιθανή, το «παράθυρο της ευκαιρίας» έχει μικρύνει κατά πολύ και εξαρτάται από την γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση συνεχιστεί τότε οι συζητήσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεταν.

Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζαν, τέλος, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, δεν είναι πιθανό να συμβεί το νωρίτερο πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει λίγο λιγότερα από 3 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, ένα σχετικά μικρό ποσό για την οικονομία, αλλά δυνητικά ισχυρό τονωτικό για την αύξηση της εμπιστοσύνης.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

To “μπαλάκι” στην ελληνική κυβέρνηση για την τύχη του ελληνικού χρέους “έριξε” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει το 100% των 15 προαπαιτούμενων ώστε να πάρει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.

“Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup. Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και το τι θα αποφασίσουν. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές αρχές πάντα να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε μακράν… κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους. Επιπλέον είναι και η δήλωση της συμφωνίας του Eurogroup. Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί. Όμως βεβαίως εξαρτάται από την Ελλάδα η εφαρμογή των προϋποθέσεων”, δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Η δήλωση έγινε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου Γερμανών και ξένων δημοσιογράφων στην έδρα του ΔΝΤ με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τόμσεν: Ζητά για την Ελλάδα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ελάφρυνση χρέους

ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ: Η Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι να ρυθμίσουν το χρέος

Keywords
Τυχαία Θέματα