Τι έχουν οι έρμες οι αποκρατικοποιήσεις και δεν προχωράνε;

«Κακή διαφήμιση» για την κρατική ιδιοκτησία και για τις ιδιωτικοποιήσεις χαρακτηρίζει την Ελλάδα το περιοδικό Economist σε άρθρο με τίτλο «Διαβολικά ελληνικό» (Hellishly Hellenic).

Όπως εξηγεί, η κρατική περιουσία τυγχάνει φτωχής διαχείρισης με πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι απελπιστικά εκτός χρονοδιαγράμματος.

Το περιοδικό σχολιάζει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να χάσει τον στόχο εσόδων ακόμα και μετά από δύο μειώσεις

του. Σημειώνει δε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι οι εκποιήσεις δε θα μπορούσαν να κλείσουν το 12ψήφιο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι πιστωτές της χώρας είναι ανυπόμονοι».

Κατά τον Economist, που επικαλείται σύμβουλο των διεθνών πιστωτών, οι θεσμοί της Ελλάδας είναι τόσο δυσλειτουργικοί που «τίποτα άλλο εκτός από μια μεταμόσχευση μυελού των οστών» δεν επαρκεί. Σχολιάζεται ότι η «ελπιδοφόρα» ιδέα της μεταφοράς ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε μία εταιρεία συμμετοχών στο εξωτερικό, π.χ. στο Λουξεμβούργο, έχει απορριφθεί.

Αναφερόμενο σε εναλλακτικές προτάσεις που ίσως επιτρέψουν στην Ελλάδα να συγκεντρώσει χρήματα αποφεύγοντας το ξεπούλημα, το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει την άποψη ορισμένων ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφέρονταν για κομμάτια κρατικής περιουσίας αν αναμενόμενες μελλοντικές ροές ρευστού, όπως πωλήσεις εισιτηρίων ή ενοίκια, προσφέρονταν ως εγγύηση έναντι νέων ομολόγων. Κατά την ωρίμανση της συναλλαγής το κρατικό περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε είτε να πωληθεί για την αποπληρωμή του δανείου ή να παραδοθεί στον δανειστή. «Ορισμένα από τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους και άλλα για την ανάπτυξη του στοιχείου με την ελπίδα αύξησης της τιμής του», σημειώνεται. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτής της λύσης θα ήταν η επιστροφή στης Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η λύση αυτή, σημειώνει ο Economist επικαλούμενος συμβούλους εξουσιοδοτημένους από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν τις επιλογές, θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα για την ακίνητη περιουσία.

Αναφέρεται ότι οι κατοικίες που ανήκουν στο κράτος υπολογίζονται σε αξία στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Με επένδυση 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 7 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν να αποφέρουν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια σε ορίζοντα δεκαετίας – με κέρδος καθαρής παρούσας αξίας 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ωστόσο, σημειώνεται, πολλά ακίνητα δε φέρουν σαφείς τίτλους ιδιοκτησίας και επίσης δεν υπάρχει κανονικό κτηματολόγιο. «Ακόμα και με πολιτική θέληση (η οποία ως τώρα λείπει) η σύσταση των αναγκαίων νομικών δομών θα μπορούσε να πάρει χρόνια», καταλήγει ο Economist.

Original article: Τι έχουν οι έρμες οι αποκρατικοποιήσεις και δεν προχωράνε;.

Keywords
Τυχαία Θέματα