Εμπορική «επίθεση» στο εξωτερικό κάνει η Ελλάδα – 101 προϊόντα έγιναν ΠΟΠ

Εμπορική «επίθεση» στο εξωτερικό ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα μέσω των 101 προϊόντων που έλαβαν ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ). Μάλιστα, πρόκειται για άγνωστα μέχρι πρότινος στις ξένες αγορές, όπως το κασέρι, η γραβιέρα Νάξου, το Κρητικό Παξιμάδι, τα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, και τα φασόλια Πρεσπών.

Η απόφαση, όπως σημειώνει και το Βήμα, έγινε γνωστή στη διάρκεια σχετικής χθεσινής εκδήλωσης, παρουσία των Κοινοτικών Επιτρόπων Γεωργίας κ.Ντάσιαν Τσιόλος και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη.

Με αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση της Ε. Ε από την 7η πέρυσι, πίσω μόνο από Ιταλία (261), Γαλλία (208), Ισπανία (173) και Πορτογαλία (123).

Να σημειωθεί πως εκκρεμούν ακόμα, στις ευρωπαικές υπηρεσίες, αιτήματα για 4 ακόμη προϊόντα. Πρόκειται για τη σταφίδα σουλτανίνας Κρήτης, το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, το επίσης ελαιόλαδο Σητεία Κρήτης, και τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς. Ισως λοιπόν σε λίγους μήνες τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα να αριθμούν συνολικά 105 ή και περισσότερα.

«Από τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, περίπου 30 αφορούν ελαιόλαδο και ελιά, 20 έχουν να κάνουν με τυριά, και 29 με φρούτα – λαχανικά ξηρούς καρπούς», ανέφερε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Original article: Εμπορική «επίθεση» στο εξωτερικό κάνει η Ελλάδα – 101 προϊόντα έγιναν ΠΟΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα