Θύμα της “βουτιάς” του χρυσού η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

09:40 7/1/2014 - Πηγή: BankWars

Την μη καταβολή της ετήσιας πληρωμής της για το 2013 προς την κυβέρνηση αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μετά από τη μεγάλη υποχώρηση της τιμής του χρυσού, που τις επέφερε απώλειες ύψους 10 δισ. δολάρια.

Η βουτιά 30% που σημειώθηκε την περυσινή χρονιά στην τιμή του χρυσού είχε ως αποτέλεσμα για την SNB ζημιές ύψους 15 δισ. ελβετικών φράγκων αντισταθμίζοντας πλήρως κέρδη περίπου 3 δισ. φράγκων που κατέγραψε από τη θέση της σε ξένο νόμισμα και επιπλέον κέρδη 3 δισ. φράγκων από την πώληση στοιχείων

του ενεργητικού του fund UBS AG.

“Έχουμε προειδοποιήσει τους υπεύθυνους κατάρτισης προϋπολογισμού, κατά τα τελευταία δύο χρόνια ότι ο ισολογισμός μας ενέχει πολλούς κινδύνους” δήλωσε ο πρόεδρος της SNB Thomas Jordan σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση. “Και οτι θα πρέπει να είναι αναμενόμενο να υπάρχουν χρονιές με μεγάλα κέρδη και άλλες με μεγάλες απώλειες – και ότι είναι απολύτως πιθανό να μην είμαστε σε θέση να καταβάλουμε την πληρωμή”.

Τα 26 καντόνια της Ελβετίας είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και από κοινού με την κυβέρνηση λαμβάνουν ετήσια πληρωμή ύψους 1 δισ. φράγκων εφόσον το αποθεματικό διανομής δεν είναι αρνητικό μετά τη διάθεση των κερδών.

Original article: Θύμα της “βουτιάς” του χρυσού η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα