Τα “μαντάτα” της αναβάθμισης από τον Fitch: Εύσημα στη κυβέρνηση -Από το 2021 μικρότερα πλεονάσματα – “Ανηφόρα” για την ανάπτυξη – Αδυναμίες στις τράπεζες

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, συνοδεύτηκε από την βάσιμη εκτίμηση των αναλυτών του οίκου ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Ο Fitch έβαλε τον πήχη στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2021, δηλαδή 1% χαμηλότερα από τον υφιστάμενο

στόχο.

 «Η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Για φέτος ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2,5% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,8%), καθώς επίσης και για το 2021. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όμως, ο οίκος παραμένει πολύ συγκρατημένος, κάνοντας λόγο για σταδιακή επιβράδυνση της πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ στο 1,2% έως το 2027: «Οι προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης εξαρτώνται από την ανάκαμψη των επενδύσεων, που παραμένουν 62% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2008 και είναι οι χαμηλότερες από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαπιστώνει ο οίκος.  Σύμφωνα με την έκθεση, ο κίνδυνος αστάθειας στη χρηματοπιστωτική αγορά μειώνεται χάρη στη σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και την εποικοδομητική σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Για τις τράπεζες ο οίκος αναγνωρίζει ότι «το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας συνεχίζει να βελτιώνεται, με τη βοήθεια της εισροής καταθέσεων και της καλύτερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την αγορά, χάρη στην επιστροφή της καταθετικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης».

Παρατηρεί επιπλέον πως «τα μαξιλάρια ρευστότητας είναι ακόμα αρκετά χαμηλά, αλλά αυξάνονται» και ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ξεπερνούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά η κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να είναι πολύ ευάλωτη σε σοκ που σχετίζονται με την ποιότητα ενεργητικού. Η ανάκαμψη στις τιμές των ακινήτων στηρίζει τις αξίες των ενέχυρων και την όρεξη για επενδύσεις σε ελληνικά προβληματικά στοιχεία ενεργητικού».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο οίκος έδωσε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την οικονομική πολιτική της, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών βαρών, στην έναρξη της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε ο οίκος Fitch – Θετική έκπληξη-σινιάλο για επενδύσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα