Β. ΠΟΥΤΙΝ: ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ

[UPD] Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών για εκεχειρία στην Ουκρανία, αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε να αποσυρθεί το βαρύ πυροβολικό, λέγοντας παράλληλα πως η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Συνομιλίες “θρίλερ” για την Ουκρανία – Ποροσένκο: «Απαράδεκτοι οι όροι της Ρωσίας»

Σε θρίλερ φαίνεται πως εξελίσσονται οι συνομιλίες μεταξύ

Μέρκελ, Πούτιν, Ολάντ και Ποροσένκο για την εξεύρεση λύσης στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο «συναγερμός» που σήμανε πριν λίγη ώρα ότι οι αντικρουόμενες πλευρές συμφώνησαν αποδείχθηκε άκυρος.

Ειδικότερα, παρ’ όλο που ξένα πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τερματίσθηκαν, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου το διαψεύδει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξακολουθούν να βρίσκονται στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από την αίθουσα.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε συμφωνία κατά το 80%, αλλά παραμένει αβέβαιο τι περιλαμβάνει αυτό το ποσοστό, καθώς και τι μέλι γενέσθαι με το υπόλοιπο 20% που δεν έχει συμφωνηθεί.

Ποροσένκο: «Απαράδεκτοι οι όροι της Ρωσίας»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως ο κ. Ποροσένκο δήλωσε προς το γαλλικό πρακτορείο ότι οι Ρώσοι έχουν θέσει ορισμένους «απαράδεκτους όρους», λέγοντας χαρακτηριστικά «Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα νέο. Η ελπίδα υπάρχει πάντα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι όροι» που τίθενται από τους Ρώσους είναι «απαράδεκτοι».

Τι αναφέρει έγγραφο από το Μινσκ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ένα έγγραφο για τις συνομιλίες του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, δείχνει πως οι πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν στον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία με προϋποθέσεις μια κατάπαυση του πυρός που θα αρχίσει στις 14 Φεβρουαρίου, την απομάκρυνση των βαρέων όπλων και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.

Δεν είναι σαφές αν το έγγραφο, το οποίο βρέθηκε στο μέγαρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, είναι μια τελική συμφωνία, ένα έγγραφο συζήτησης ή κάποιου είδους σχέδιο. Πάντως, φέρει τον τίτλο «Ένα πακέτο μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ενώ ζητείται να υπάρξει πλήρης έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία από την Ουκρανία ως το τέλος του 2015 και να αποχωρήσουν τα ξένα όπλα και στρατεύματα.

ΔΝΤ: Νέο δανειακό πρόγραμμα $17,5 δισ. με την Ουκρανία

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει περίπου 40 δισ. δολ. σε διεθνή βοήθεια σε περίοδο τεσσάρων ετών, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) για ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 17,5 δισ. δολ. με την Ουκρανία.

Το πακέτο αυτό θα αφορά μια Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (Extended Fund Facility) διάρκειας τεσσάρων ετών που θα συνδέεται με σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε.

Μαζί με άλλες διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ουκρανία αναμένεται να φτάσει τα 40 δισ. δολ. σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το νέο δανεικό πρόγραμμα θα υποβληθεί για έγκριση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα