CNBC: Το ελληνικό δράμα και οι ελπίδες συμφωνίας με την ΕΕ

Η αδυναμία της Ελλάδας να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ είναι πλέον δεδομένη και αποτελεί ένα «δράμα» για τη χώρα, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σε άρθρο της Leslie Shaffer.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες να επιτευχθεί μια συμφωνία, ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η συζήτηση για Grexit, αν και προβάλει ως ακραία σενάριο, έχει αρχίσει να ξανακάνει την εμφάνισή της.

Γιάνης Βαρουφάκης, και Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέθεσαν τις συζητήσεις

για τη Δευτέρα, για το σημείο που όλοι πίστευαν πως θα είναι η κρίσιμη ημερομηνία, ωστόσο η ανάλυση που κάνει το αμερικανικό δίκτυο δείχνει πως μέχρι τη Δευτέρα πολλά μπορούν να έχουν συμβεί. Ο κ. Βαρουφάκης που αρχικά αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα,θέλησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα, με φράσεις όπως ότι οι συζητήσεις ήταν σε “πολύ καλό κλίμα” κι ότι η “λύση για την Ελλάδα μπορεί να βρεθεί τη Δευτέρα”, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Delta Economic, Τόνι Νας, “κατα μία έννοια όσοι βρέθηκαν στο Eurogroup κατάλαβαν πως ζούσαν την Ημέρα της Μαρμότας για άλλη μια φορά”. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για προσωρινή συμφωνία. “Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός έρχεται η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να βρεθεί κάτι πιο μόνιμο”, αναφέρει και προσθέτει: «Δεν μπορεί να κρατάς επί σειρά ετών τον κόσμο σε λιτότητα, με καμιά δυνατότητα να ξεφύγουν από αυτήν”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χρόνος τρέχει και η 28η Φεβρουαρίου πλησιάζει πιο κοντά με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους της. Το περιβόητο Grexit εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο, ιδιαιτέρως μετά την μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Τετάρτης. Ο Νας σημειώνει: “Αυτό που κατάφερε να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να προσδώσει μια αίσθηση επείγοντος στις συζητήσεις. Η Ελλάδα συνειδητοποιεί πως έχει περισσότερη δύναμη βλέποντας τους κινδύνους που θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση ενός Grexit. Για μεγάλο διάστημα το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά μόνο ως ακραίο σενάριο. Τώρα, σημειώνει το CNBC, έχει επιστρέψει στην καθημερινή συζήτηση. Ο Νας συνεχίζει να πιστεύει πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ, ωστόσο: “οι διαπραγματεύσεις πρέπει είτε να συνεχιστούν με πακέτα, είτε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δραχμή”.

ABC: ΒΑΣΙΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΗ Ελλάδα δεν τα κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με το Eurogroup αλλά υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι αυτό θα επιτευχθεί τη Δευτέρα, μετέδωσε το αυστραλιανό ABC.

Σύμφωνα με την ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεχθεί το κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης.

Το ABC σημειώνει ακόμα τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είχε σκοπό να παράγει μια συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα.

Το ABC αφού αναφέρει τις ελληνικές θέσεις σημειώνει ότι οι «απειλές» της Αθήνας ότι θα επιδιώξει την οικονομική ενίσχυση της Ρωσίας και της Κίνας περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς η Ε.Ε. εκτός από το οικονομικό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της Ουκρανίας.

newmoney
Keywords
Τυχαία Θέματα