Σοφία Νικολάου: Το σχέδιο για το “νέο Κορυδαλλό” και οι έρευνες στις φυλακές

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του «νέου Κορυδαλλού», του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου (ΔΣΣΑ), αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρία Σοφία Νικολάου».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κ. Νικολάου, «στα τέλη του 2021 θα έχει μπει στην τελική της φάση η κατασκευή του “νέου Κορυδαλλού” στον Ασπρόπυργο, σε μια φυλακή με 12 πτέρυγες συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων, που θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα, επτά δικαστικές αίθουσες, πτέρυγα “ευάλωτων ομάδων” αλλά και επιχειρησιακό

κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανατίναξη των κτιρίων της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ για να μπουν πλέον οι μπουλντόζες».

Η Γενική Γραμματεία προχωρεί σε αναδιανομή των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Ετσι λοιπόν η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα γίνει αυστηρά για υπόδικους και έτσι έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων δεν θα ξεπερνά τους 1.000, ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει στους 2.700. Επιπλέον στις φυλακές Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα. Και όλα αυτά ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι 26 από τις 34 συνολικά φυλακές της χώρας είναι αυθαίρετα κτίσματα και εμποδίζονται εργασίες ανακαίνισης και βελτίωσης των υποδομών. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει σχετική παρέμβαση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» για τη σχετική νομιμοποίηση των… αυθαίρετων φυλακών, αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν επισκευές, συντηρήσεις και τεχνικοί έλεγχοι που ήταν ανέφικτοι.

Παράλληλα, η κ. Νικολάου μίλησε και για τους ελέγχους που γίνονται τον τελευταίο καιρό στις ελληνικές φυλακές.

Όπως τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής« δίνονται διαδοχικές εντολές – σε συνεργασία και με άλλους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη – για ελέγχους (ημερήσιους τακτικούς ή έκτακτους με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.) σε σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με συχνότητα περίπου 900 κάθε μήνα. Δηλαδή περίπου 30 έρευνες σε φυλακές κάθε ημέρα!».

Πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα