ΣΕΒ: Πρωτοβουλία για μια νέα βιομηχανική πολιτική

Με στόχο να συζητηθούν οι παράμετροι μίας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με δεδομένη την επαναφορά της βιομηχανικής πολιτικής στη σημερινή ευρωπαϊκή ατζέντα, ο ΣΕΒ προχώρησε σήμερα στη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: “ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα.”, στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.

Στην

έναρξη της Ημερίδας, μπροστά σε περισσότερους από 500 εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ακαδημαϊκών και της δημόσιας διοίκησης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε με θέμα: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ για τη συστηματική παρακολούθηση των επιδόσεων και των προοπτικών των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΕΜΠ–Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας.

Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Διευθυντής Έρευνας του ΙΟΒΕ παρουσίασε την «Χαρτογράφηση του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα: Έρευνα σε 2.000 επιχειρήσεις» και ακολούθησε συζήτηση των αποτελεσμάτων, με τη συμμετοχή των κκ. Γιάννη Καλογήρου, Καθηγητή ΕΜΠ, Επιστημονικού Υπεύθυνου Έργου, Σπύρου Δεμερτζή, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εναλλακτικών Καυσίμων Τομέα Ελλάδος της TITAN Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ, Απόστολου Παπαδούλη, Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και με συντονιστή τον κ. Γιάννη Κυριακού, αν. Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ.

Στην 2η ενότητα της Ημερίδας και σε παράλληλες συνεδρίες με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της δημόσιας διοίκησης και ακαδημαϊκών πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά οι επιχειρηματικές προοπτικές και τεχνολογικές προτεραιότητες, σε επτά σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας:
• Βιομηχανία Παραγωγής Ενέργειας: Για μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
• Περιβαλλοντική Βιομηχανία: Καινοτόμος, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
• Δομικά Προϊόντα και Μεταλλικές Κατασκευές: Δύο παραδοσιακοί τομείς σε νέες αγορές με νέα προϊόντα
• Παραγωγική Αλυσίδα Τροφίμων: Δυναμική ανάπτυξη και αξιοποίηση της παράδοσης
• Τομέας ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών): Τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές
• Υγεία: Δυναμικές εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
• Έτοιμο Ένδυμα και «Δημιουργική» Βιομηχανία (Creative Industries): Νέες τεχνολογίες και ευέλικτος σχεδιασμός απάντηση στον ανταγωνισμό κόστους

Η τελευταία ενότητα της Ημερίδας θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και θα ακολουθήσει ο Keynote speaker κ. Ιωσήφ Σηφάκης, Καθηγητής Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL), Βραβείο Turing 2007, ο οποίος θα μιλήσει «Για μια Εθνική Στρατηγική Καινοτομίας».

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Η προσαρμογή της ανάπτυξης της χώρας στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική».

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί Μηχανισμό Παρακολούθησης των Επιδόσεων και Προοπτικών των Ελληνικών Επιχειρήσεων και του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο να εκτιμήσει τις μεταβολές που συντελούνται σε σημαντικούς τομείς – αλυσίδες αξίας της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας και να διαμορφώσει προτάσεις πολιτικής που αφορούν στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Original article: ΣΕΒ: Πρωτοβουλία για μια νέα βιομηχανική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα