Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Elias» – Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα

Στην Αττική έφτασε από τα ξημερώματα σήμερα Τετάρτη η κακοκαιρία «Elias», με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχόπτωση και την έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Ήδη από τις 2 τα ξημερώματα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Κανονικά τα σχολεία

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική σήμερα Τετάρτη. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος

Πατούλης ανέφερε σχετικά: «Λόγω της σφοδρότητας του κύματος της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και τα ξημερώματα, η οποία μάλιστα ισχυροποιήθηκε και από σχετική ειδοποίηση της Πολιτικής προστασίας μέσω του 112, τελικά ανατράπηκε το πρωί μετά τις νέες εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ το κύμα αυτό εξασθενεί και αποχωρεί με ΒΑ κατεύθυνση, χωρίς να έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο λεκανοπέδιο». Για πιθανές δυσκολίες που ίσως έχουν σημειωθεί σε ορισμένους δήμους το ζήτημα είναι στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων τρένων

Προβλήματα έχει προκαλέσει και στη λειτουργία των τρένων η κακοκαιρία «Elias».

Σύμφωνα με ενημερώσεις της Hellenic Train, υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή ΑθήναΧαλκίδαΑθήνα, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων. Καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπάρχουν και στη γραμμή Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Κιάτο – Πειραιάς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο μεταξύ, τα δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου (προαστιακός) εκτελούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο – Μεταμόρφωση, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC50.

Eξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση μεταξύ Αυλώνα και Οινόης, όπου και αναμένεται έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 δεν θα εκτελεστεί.

Επίσης, λόγω τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο του ΟΣΕ, οι επιβάτες του μετρό προς αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του προαστιακού, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Σε επιφυλακή και η Λάρισα

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και οι ενέργειες που γίνονται αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων από το πλημμυρικό φαινόμενο της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ σε Στερεά Ελλάδα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη Δυτική Ελλάδα σημειώνονται βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας και στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση. Όσον αφορά την Αττική μέχρι στιγμής η πρωινή ισχυρή βροχόπτωση δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε.

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν μήνυμα μέσω του 112, προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για την Τετάρτη και καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και έπειτα από επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτική πρόγνωση

Σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησος), στις Σποράδες, στην Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα των νομών Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Keywords
Αναζητήσεις
se-pliri-exelixi-i-kakokairia-elias--pou-entopizontai-ta-simantikotera-provlimata.htm
Τυχαία Θέματα