Ν. Δένδιας: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στο Βερολίνο – Τι είπε με Σόιμπλε, Γκάμπριελ, Φούχτελ

[upd] Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χαν Χοακίμ Φούχτελ, υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένο της καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, για την Ελληνογερμανική Συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Φούχτελ για τις επαφές που είχε στο Βερολίνο, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την εμβάθυνση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στους τομείς

ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ας σημειωθεί ότι χθες, Τρίτη, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος θα επισκεφθεί τον Μάρτιο την Αθήνα επικεφαλής αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα θα εξεταστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τους γερμανούς επιχειρηματίες στην ελληνική οικονομία.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Συζήτησε με Β. Σόιμπλε για ρευστότητα και φοροελαφρύνσεις

Ολα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον γερμανό υπουργό οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του έλληνα υπουργού.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ Δένδιας «είχα τη χαρά να γίνω δεκτός από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Schäuble, μετά από την πρωινή μου επίσκεψη στην Καγκελαρία και τη συνάντηση με τον Υπουργό κ.Braun. Θα ήθελα να πω ότι κατά την συνάντηση με τον κ Σόιμπλε, που έγινε σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, υπήρξε μια ευρύτατη συζήτηση μίας ώρας για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις. Αφενός την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει για την Ευρώπη και την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή, και αφετέρου επίσης και για τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία. Τη δυνατότητά μας, όπως διαφαίνεται, να φύγουμε οριστικά από την κρίση, οριστικά πλέον να βρεθούμε έξω από το τούνελ, στο φως.

Συζητήσαμε πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν.

Τελικά η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική».

Προηγουμένως, σήμερα το πρωί, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στην Καγκελαρία με τον Υπουργό Επικρατείας της Γερμανίας κ. Helge Braun, με τον οποίο συζήτησε για θέματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως π.χ. στον τομέα του Τουρισμού. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον κ. Braun.

Χθες το βράδυ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους της Τράπεζας KfW. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας οι εκπρόσωποι της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξέφρασαν την πρόθεση να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να φθάσει σύντομα η χρηματοδότηση στους τελικούς αποδέκτες και να ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. S. Gabriel και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Ν. Δένδιας συμφώνησαν σήμερα στο Βερολίνο τη συνέχιση της συνεργασίας για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Οπως δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. S. Gabriel: «Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή τη στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και ει δυνατόν να επεκτείνουμε, σε τομείς όπου αυτό είναι επιθυμητό από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups)μέσω ενός δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα “Ιnstitution for Growth“ θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας: «Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό καταδεικνύουν σαφώς τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα βασίζεται περισσότερο από ποτέ στη συνεργασία και στήριξη των εδώ και χρόνια Ευρωπαίων φίλων της. Ευχαριστώ τον αντικαγκελάριο Gabriel για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Βερολίνο. Η επίσκεψη αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ειδικότερα αναφερθήκαμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα στην αγορά και κυρίως στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κοινό παρονομαστή των συνομιλιών μας αποτελεί η δέσμευσή μας για στενότερη συνεργασία με απτά αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα