Κυβέρνηση: Και τώρα τρέχουμε…

Τα κεφάλια …μέσα. Διακοπές τέλος για την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να ετοιμάζονται για το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι που θα κρίνει πολλά καθώς και την ΔΕΘ όπου ο Α. Σαμαράς ευελπιστεί να έχει φοροελαφρύνσεις προς ανακοίνωση.

Ένα πακέτο αιτημάτων θα τεθεί υπόψη των τροϊκανών στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο υπουργός Οικονομικών

Γκίκας Χαρδούβελης στο Παρίσι, στις 3-5 Σεπτεμβρίου. Αναλόγως της έκβασης που θα έχει η διαπραγμάτευση, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην τρόικα έναν «οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας τα επόμενα χρόνια με καταρχήν στόχο την άρση αδικιών που έγιναν εις βάρος των φορολογουμένων.

Ο πρωθυπουργός προσδοκά και στη στήριξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα. Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον Eλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχουν περιθώρια για τροποποιήσεις στη φορολογική πολιτική, αρκεί να μη δοθεί σήμα γενικής χαλάρωσης.

Σε νέα συνάντηση που θα έχουν στις 30 Αυγούστου Σαμαράς και Γιούνκερ στις Βρυξέλλες αναμένεται να “κλειδώσουν” οι φοροελαφρύνσεις αλλά και να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας – τρόικας. Από τον …αέρα με τον οποίο θα πάει ο Γκ. Χαρδούβελης στο Παρίσι για τις συνομιλίες με τους ελεγκτές θα φανεί και αν η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε στήριξη από τους εταίρους για μια διαφορετική σχέση δανειστή και δανειζόμενου προσεχώς.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα πει ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ περνάει πρώτα από Βρυξέλλες και Παρίσι. Υποσχέσεις και μεγάλα λόγια δεν θα ακουστούν στη Θεσσαλονίκη αλλά ακόμη και το μίνιμουμ των φοροελαφρύνσεων (συν κάποια μέτρα τόνωσης της οικονομίας) που θέλει να περάσει η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα πάρει το “ΟΚ” των τροϊκανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα