«Κληρώνει» η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα – Σκληρά μέτρα 4 δισ. – Πρόοδος αλλά και «αγκάθια»

Γκάζι για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου θα πατήσουν στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group ελληνική κυβέρνηση και δανειστές.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική σύγκλιση, με την κυβέρνηση να συμφωνεί σε μέτρα που θα ξεπεράσουν στα 4,2 δισ. ευρώ και τα οποία θα πλήξουν συνταξιούχους και φορολογούμενους, ώστε να κλειδώσει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019 και αφορούν την περικοπή των

συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Επίσης συμφωνήθηκε η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, συμφωνία η οποία προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις.

Πάντως παραμένουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες όσον αφορά την ενέργεια, τα εργασιακά και το αν και πως θα εφαρμοστούν αντίμετρα. Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί το ζήτημα της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», η οποία θα οδηγήσει σε περικοπές για τις επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά τα εργασιακά, το θετικό στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ μάλλον κάνει πίσω από την απαιτήσή του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, τις μειώσεις συντάξεων και τη ΔΕΗ κατέληξαν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ωστόσο η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία.
«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες του Reuters ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για συντάξεις και εργασιακή μεταρρύθμιση» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αννίκα Μπράιτχαρντ.

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή. Σγκεκριμένα, σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα