Προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη: Οι πληροφορίες για τα οικονομικά μέτρα

02:00 6/7/2023 - Πηγή: BankWars

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα παρουσιάσει την Πέμπτη, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 17:00, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία σε όλους τους τομείς, καθώς και τους στόχους της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές. Μετά το πέρας της συζήτησης, το αργότερο ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου,

8 Ιουλίου. η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει τέσσερις άξονες: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση στον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο θα κινείται κοντά στα 910 ευρώ (από €780 σήμερα). Στον μισθό θα συμπεριλαμβάνεται το επίδομα παιδιού, το οποίο είναι plus 70 ευρώ. Για δυο παιδιά το επίδομα φτάνει τα 120 ευρώ και 170 ευρώ για τρία παιδιά.

Οι αυξήσεις αυτές – εφόσον επιβεβαιωθούν – ισοδυναμούν με επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, καθώς προκύπτουν δύο μισθοί επιπλέον για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένονται και αυξήσεις των επιδομάτων, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν το 30%. αναλυτικότερα :

Επίδομα τέκνων

70€ με ένα παιδί (από 50€)120€ με δύο παιδιά (από 70€)170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Επίδομα θέσης ευθύνης

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Στα μέτρα κατά της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής:

Επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αναλογική παρακράτηση που θα σημάνει κατάργηση του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους.

Ένα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και δεν είναι άλλο από το voucher των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν οι νέοι εφόσον ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι. Η πρώτη εφαρμογή του Youth Pass που θα ισχύει από το 2024, θα αφορά αρχικά όσους κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18χρονους.

Ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, ενώ  θα αναφερθεί εκ νέου στον στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027

Στον τομέα της Υγείας αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την πρόσφατη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναφερθεί τόσο στις επίσπευση των προσλήψεων σε ΕΚΑΒ (800 εργαζόμενοι μόνιμοι) και ΕΣΥ, αλλά και σε συνολικό σχεδιασμό προσλήψεων με βάση τη δεξαμενή εργαζομένων που δημιουργήθηκε από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Keywords
Αναζητήσεις
programmatikes-diloseis-mitsotaki-oi-plirofories-gia-ta-oikonomika-metra.htm
Τυχαία Θέματα