ΠΟΥ ΠΑΜΕ; Μισθό 500 ευρώ θέλει η Γερμανική Ευρώπη – Το “μακελειό” σε τράπεζες, επιχειρήσεις

Η ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000. Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τότε λοιπόν, που το πάρτι ήταν στο φόρτε του, τότε που στην Ελλάδα αγοράζαμε σπίτια, βίλες, εξοχικά εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη, τότε που τα 1600 κυβικά έδειχναν… φτώχεια καταραμένη για τον κάτοχο του ΙΧ, τότε που τα μεγάλα έργα έκαναν τους εργολάβους Κροίσους και όλοι ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε την απογείωση στο όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων

του 2004…..στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Σρέντερ παρουσίαζε την «ΑΤΖΕΝΤΑ 2010»: Στοπ στις αυξήσεις μισθών, φρένο στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και λιτότητα «για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της γερμανικής οικονομίας με τόνωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας».

ΤΟ 2010 ΕΦΘΑΣΕ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ στα ύψη, ηγέτιδα δύναμη της ευρωζώνης, ισότιμος (σχεδόν) συνομιλητής των ΗΠΑ, επιλεκτικά εταίρος της Ρωσίας και ανταγωνίστρια δύναμη ακόμα και απέναντι στην Κίνα με το φθηνό εργατικό δυναμικό. Τη θέση αυτή που κατέκτησε με «αίμα» η Γερμανία, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τη θυσιάσει, προκειμένου να καλύψει με γαλαντομία τα κρυμμένα χρέη του πάρτι των Νοτίων. Αντίθετα, δεδομένης της εισαγόμενης στην ευρωζώνη κρίσης από τις ΗΠΑ, η Γερμανία είχε κάθε λόγο να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τον εαυτό της.

ΤΟΤΕ, ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ (στην αρχή) και στις διαμαρτυρίες (αργότερα) των Νοτίων, της «βγήκε» και η συμπεριφορά του σκληρού προτεστάντη που υπάρχει στο DNA της: «Θα σας βοηθήσω, αλλά παράλληλα θα σας τιμωρήσω για όποιες ευθύνες έχετε που φτάσατε ως εδώ. Δεν είμαι εκδικητική. Απλά πιστεύω, ότι με τη τιμωρία θα επέλθει και ο εξαγνισμός σας, γεγονός που θα σας επιτρέψει από εδώ και πέρα να προχωρήσετε στο σωστό δρόμο» . Που να τα καταλάβουν όλα αυτά, οι μεθυσμένοι από το πάρτι καθολικοί και ορθόδοξοι Χριστιανοί του Νότου; Ο δικός μας Χριστός λέει «βοηθάτε τους φτωχούς και μην περιμένετε ανταπόδοση επί γης».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ Η ΕΚΤ είναι επιρρεπείς στις πολιτικές πιέσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης, έβαλε έξυπνα στο παιχνίδι τον αποδεδειγμένο καλύτερο «φρουρό» των μνημονίων ανά τον κόσμο: Το ΔΝΤ! Ένα ΔΝΤ σίγουρα πιο ήπιων θέσεων από ότι στο παρελθόν, αλλά με δομές και στελέχη που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Κάπως έτσι, φθάσαμε στο σήμερα. Ολόκληρος ο Νότος έχει πρόβλημα, η ανεργία ξεπέρασε το 25%, τα προγράμματα λιτότητας δε βγαίνουν και όλοι ζητούν παρατάσεις, οι κυβερνήσεις κλονίζονται και μια μεγάλη χώρα, η Τρίτη δύναμη της ευρωζώνης, η Ιταλία, δεν έχει καν κυβέρνηση! Οι όποιες ελπίδες για έλευση κεφαλαίων επενδυτικών, μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, όταν «εφευρέθηκε», για τη διάσωση της Κύπρου, η μέθοδος του κουρέματος των καταθέσεων. Μία ακόμα «προτεσταντικής πηγής» έμπνευση, που λέει ότι «αφού έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, οφείλουν να το πληρώσουν, τιμωρούμενοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες τους».

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ με την πολιτική της:

Μάζεψε και συνεχίζει να μαζεύει όλες τις αποταμιεύσεις του Νότου, για να τις… φυλάει από το πιθανό κούρεμα. Τα ομόλογά της είναι η μόνη εγγύηση. Συμπέρασμα: Χρηματοδοτεί πάμφθηνα την οικονομία της και τις δίνει ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους, ώστε να ανταγωνίζεται τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.Ως «δημιουργός» του ευρώ, που το βάσισε (χωρίς οι εταίροι της να κάνουν κιχ όταν έπρεπε και μπορούσαν) στο ΑΕΠ και στο εμπορικό ισοζύγιο, απολαμβάνει τώρα τα οφέλη του. Είδατε καμία χώρα στην ευρωζώνη, πλην Γερμανίας και ολίγον των Βορείων συμμάχων της, να επιτυγχάνει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ; Όχι. Είδατε καμία χώρα, πλην Γερμανίας να βελτιώνει το εμπορικό της ισοζύγιο και κυρίως το κομμάτι του που έχει σχέση με τη Γερμανία; Όχι. Το ευρώ, είναι ΔΟΜΗΜΕΝΟ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, παράγοντας κέρδη στο Βορρά και ζημιές στο Νότο. Ουδέποτε και ουδείς, πέρα από διαδηλώσεις και δηλώσεις πολιτικών, έθεσε στη Γερμανία το θέμα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ από τη λειτουργία του ευρώ. Μέρος δηλαδή του πλεονάσματος που προέρχεται στη «μαμά» από τα «παιδιά», να επιστρέφει στα «παιδιά» για να ζήσουν!Ο υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε έλεγε πρόσφατα στους συμπατριώτες του ότι τα οφέλη της Γερμανίας από το ευρώ είναι μεγάλα και επομένως συμφέρει να κάνει ότι μπορεί για να την κρατήσει ενωμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, η χώρα κατέγραφε εμπορικά πλεονάσματα της τάξης των 55 δισ. ευρώ ετησίως πριν το ευρώ. Το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου προϊόντων υπερτριπλασιάσθηκε και κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2011! ΜΑΓΙΚΟ;Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Γερμανίας δεν οφείλονται στο ευρώ αλλά στη ποιότητα το σίγουρο είναι πως το ευρώ τις ευνοεί. Αν υπήρχε γερμανικό μάρκο θα είχε ανατιμηθεί σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου κι άλλων νομισμάτων, πλήττοντας τις εξαγωγές . Ποιοί είναι οι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας; Ο Νότος, με πρώτη τη Γαλλία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση .Η Γερμανία έχει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο με την Γαλλία ύψους 40 δισ. ευρώ το 2012, έναντι 35 δισ. περίπου το 2011. Ακολουθούν η Ισπανία με πλεόνασμα 8,8 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 6,8 δισ. , η Πορτογαλία με 1,25 δισ. ευρώ, η Κύπρος με 531 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα με 2,28 δισ. ευρώ . Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία καταλάμβαναν την 47η θέση με την αξία των προϊόντων να ανέρχεται σε 1,83 δισ. ευρώ. Και κάτι εντυπωσιακό: Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ κατά κεφαλή για την αγορά Mercedes, BMW και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Ο μέσος έλληνας ξόδεψε κάπου 207 ευρώ κατά κεφαλή έναντι 115 ευρώ του μέσου αμερικανού για αυτά.

ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΓΙΝΕΤΑΙ…ΜΑΓΚΑΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

- Με τα δικά μας λεφτά, έρχεται τώρα να ελέγξει τις τράπεζες, άρα και τις επενδύσεις, άρα και τις επιχειρήσεις

- Με τα δικά μας λεφτά έρχεται τώρα να μας οδηγήσει στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ, αλλά πώς; Μέσω δραματικής μείωσης των μισθών, ώστε να επιτύχει και στον άλλο της στόχο: Να είναι ανταγωνιστική και στους μισθούς, απέναντι στην Κίνα! Αντί να στήνει λοιπόν εργοστάσια εκεί, θα τα στήσει στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, προκειμένου και …ο σκύλος να είναι χορτάτος και η πίτα αφάγωτη!

Την είδηση ότι υπάρχει πρόγραμμα για νέους ανέργους με 8 μηνες συμβάσεις και με μισθούς από 430-470 ευρώ την γνωρίζετε.

Την είδηση ότι ετοιμάζουν προσλήψεις 400.000 ΑΝΕΡΓΩΝ σε κοινωνικό έργο με μισθούς έως 500 ευρώ, επίσης τη γνωρίζετε.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ; Απλά, ότι σταδιακά, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού θα δουλεύει με μισθό 500 ευρώ! Και θα λέει και ευχαριστώ που βρήκε δουλειά! Αυτό είναι το «καθεστώς» που θέλει να περάσει η Γερμανία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί μια ευρωζώνη ακριβώς στα πρότυπα των ΗΠΑ: Στις ΗΠΑ, άλλο είναι το επίπεδο ζωής και οι μισθοί στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Καλιφόρνιας και άλλο στις Πολιτείες του Νιού Μέξικο, του Νιου Τζέρσεϊ και του Μισισιπή…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα