Πολιτική βόμβα στη Σαουδική Αραβία: Άλλαξε ο διάδοχος του θρόνου

Ανασχηματισμός – έκπληξη στη Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ να ορίζει τον 55χρονο ανιψιό του Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ διάδοχο του θρόνου και μελλοντικό μονάρχη αφού με διάταγμα απέκλεισε τον ετεροθαλή αδελφό του. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου που δε θα υπάρξει διάδοχος γιος του ιδρυτή της χώρας.

Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση την Τετάρτη, αναφέρει το δίκτυο Al Jazeera, ενώ πρόκειται για πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία

δε θα έχει διάδοχο έναν γιο του ιδρυτή της χώρας.

Ο 55χρονος, ο οποίος είναι ο εγγονός του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας του βασιλιά Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ, παραμένει υπουργός Εσωτερικών του βασιλείου.

Την ίδια ώρα, αντικατέστησε τον «βετεράνο» υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαισάλ με τον Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, ο οποίος δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας και έχει διατελέσει πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την αντικατάστασή του για λόγους υγείας.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Μοχάμεντ Βαλ, η κίνηση του μονάρχη αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη Σαουδική Αραβία.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας εγγονός του ιδρυτή της χώρας και όχι ένας γιος, χρίζεται πρίγκιπας-διάδοχος», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Από την άλλη, ο Χαλίλ Τζασάν, διευθυντής του Αραβικού Κέντρου της Ουάσιγκτον μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «πολιτικό σεισμό μεγάλου μεγέθους».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «η Σαουδική Αραβία που γνωρίζαμε δεν υφίσταται πια», καθώς πρόκειται για «σοβαρές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και διεθνώς».

Εξήγησε δε, πως αυτή η απόφαση του 79χρονου βασιλιά δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την υγεία του, την αποφασιστικότητα και τον έλεγχό του σχετικά με πολιτικά θέματα του βασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα