Περισσότερα δάνεια “made in China” για τους Έλληνες εφοπλιστές

10:13 4/6/2014 - Πηγή: BankWars

Η Τράπεζα Εισαγωγών – Εξαγωγών της Κίνας (Exim Bank) σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά τον δανεισμό προς τους Έλληνες εφοπλιστές για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση των νέων παραγγελιών πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης στην παγκόσμια ναυτιλία μετά την παρατεταμένη ύφεση, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Η κρατική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα

πιστωτική διευκόλυνση 300 εκατ. δολ. αργότερα αυτό τον μήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Li Keqiang στην Ελλάδα, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Με τη νέα διευκόλυνση, η συνολική έκθεση της Exim Bank στην Ελλάδα θα φτάσει τα 1,3 δισ. δολ. Αυτό ακολουθεί μια παρόμοια δέσμευση της τράπεζας το περασμένο έτος, όταν η τράπεζα δεσμεύτηκε να δανείσει περίπου 230 εκατ. δολ. για νέα συμβόλαια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.

“Οι Έλληνες ιδιοκτήτες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Exim και περιμένω ότι αυτό θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο μέλλον”, δήλωσε μια από τις πηγές.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον κλάδο της ναυτιλίας, όπως η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση.

Το 2010, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα, ο πρώην κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao ανακοίνωσε 5 δισ. δολ. σε δανειακές εγγυήσεις προς Έλληνες πλοιοκτήτες. Από τότε, οι κινεζικές τράπεζες έχουν διαθέσει περίπου 2,7 δισ. δολ. σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Εκτός από την Exim Bank, η China Development Bank Corp. και η China Everbright Bank Co. έχουν επίσης δεσμεύσει πάνω από 1 δισ. δολ.

Η WSJ σημειώνει εξάλλου ότι η Cosco φαίνεται να έχει το προβάδισμα στον διαγωνισμό για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Original article: Περισσότερα δάνεια “made in China” για τους Έλληνες εφοπλιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα