ΕΚΤ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ – “ΜΠΑΖΟΥΚΑ” ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

10:04 4/6/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD]Ο Ντράγκι πήρε…το όπλο του, μειώνοντας τα επιτόκια και ανακοινώντας μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, σκορπώντας χαμόγελα ευχαρίστησης στις αγορές.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις πράξεις αναχρηματοδότησης για όσο είναι αναγκαίοΜείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15%Αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,10%Αυξάνεται η αποδοχή τίτλων μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2018, με ειδικά όμως πιστωτικά κριτήριαΤο πακέτο περιλαμβάνει προπαρασκευαστικές εργασίες για αγορές ABSΣτα σημερινά επίπεδα
τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο.Τερματίζεται η αποστείρωση στο SMP (Securities Markets Program)Το πακέτο περιλαμβάνει στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησηςΑποφασίσαμε ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίαςΣτο 1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014, στο 1,7% το 2015 και στο 1,8% το 2016Στοχος της ΕΚΤ είναι να στηριχθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομίαΑποφασίστηκε νέο πρόγραμμα φθηνών τριετών δανείων για τις τράπεζες ύψους 400 δισ. ευρώ

Περαιτέρω δράση με νέα μέτρα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την προσδοκία ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα φέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο.

Όπως είπε, στόχος είναι να αυξηθεί ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και για το σκοπό αυτό θα δοθούν νέα “στοχευμένα” φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με ορίζοντας τετραετίας (Targeted Long Term Refinancing Operations). Από τη χρηματοδότηση θα εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δυο νέες πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO) ύψους 400 δισ. έκαστη. Όπως ανέφερε, ο δανεισμός στο δημόσιο τομέα δεν θα συνυπολογίζεται στην εκτίμηση του LTRO ενώ τόνισε ότι θα συνοδεύονται από πρόσθετες προϋποθέσεις.

Ο κ. Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει τη δυνατότητα αγοράς από τις τράπεζες τιτλοποιημένων δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε να τους δώσει πρόσθετη ρευστότητα για να χορηγήσουν δάνεια.

Διευκρίνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την “αποστείρωση” που έκανε μέχρι σήμερα στην πρόσθετη ρευστότητα που είχε χορηγήσει όταν αγόραζε από την ελεύθερη αγορά κρατικά ομόλογα χωρών της περιφέρειας (το πρόγραμμα SMP).

Στην πράξη

Ας δούμε όμως τι σημαίνει πρακτικά η μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,15%.

Οι δόσεις των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή με το Euribοr, θα προσαρμοστούν άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειο έχει κυμαινόμενο επιτόκιο, εξέλιξη θετική για τους δανειολήπτες.

Ωστόσο, όσοι καταθέτες έχουν προθεσμιακές καταθέσεις, όχι μόνο δεν θα επωφεληθούν, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην επόμενη ανανέωση, το επιτόκιο που θα τους δοθεί θα είναι χαμηλότερο.

Για παράδειγμα, για δάνειο συνολικού ύψους 100.000 ευρώ με υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής 180 μηνών (ή 15 χρόνια) και σημερινό επιτόκιο 2%, η δόση διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 649,05 ευρώ εκ των οποίων τα 176,67 ευρώ πηγαίνουν σε τόκους και τα 472,38 ευρώ σε κεφάλαιο.

Αν το επιτόκιο αυτού του δανείου είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τότε το ονομαστικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,9% μετά τη σημερινή μείωση που σημαίνει ότι η μηναία δόση από τον επόμενο μήνα, θα ανέλθει στα 644,43 ευρώ. Δηλαδή, το πραγματικό μηνιαίο όφελος για ένα δάνειο των 100.000 ευρώ, θα είναι της τάξεως των 5 ευρώ εφόσον η διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 15 χρόνια.

ΕΚΤ: ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΟ 0,15%

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο του ευρώ, μειώνοντας επίσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,10% και το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,50%. η ΕΚΤ γίνεται η πρώτη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες που υιοθετεί αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.Η ΕΚΤ διατηρούσε το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,25% από τις 13 Νοεμβρίου 2013.Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία του προέδρου Μ.Ντράγκι που θα εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε χαμηλά 4 μηνών υποχωρεί το ευρώ στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (1,3575 δολ.).

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΕΚΤ: ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ – Σήμερα οι αποφάσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Σε μια πολύ σημαντική συνεδρίαση για την ευρωζώνη, σήμερα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αποφυγή του αποπληθωρισμού.

Οι αγορές προεξοφλούν μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου σε νέα ιστορικά χαμηλά, από 0,25% που είναι σήμερα πιθανότατα στο 0,15% ή ακόμα και στο 0,10%. Η παρέμβαση όμως της ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στη μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit rate) σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι θα χρεώνονται οι τράπεζες για τη ρευστότητα που «παρκάρουν» στην ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Ελπίζει σε ενίσχυση της ρευστότητας με όπλο το «τιμωρητικό» επιτόκιο

Δύο «φαντάσματα» πλανώνται στην παρούσα φάση πάνω από την Ευρωζώνη: ο χαμηλός πληθωρισμός και το ιδιαίτερα ακριβό κοινό νόμισμα. Πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ, διερωτάται η Deutsche Welle σε σημερινό δημοσίευμά της.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι μια μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού εγκυμονεί κινδύνους», είπε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον κεντρικών τραπεζιτών στην Πορτογαλία. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρεται στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, έναν φαύλο κύκλο διαρκούς πτώσης των τιμών, συρρίκνωσης των κερδών των επιχειρήσεων, μειωμένων επενδύσεων, αύξησης της ανεργίας και εντέλει, βαθύτερης ύφεσης. Το να εξέλθει κανείς από τον φαύλο αυτό κύκλο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως καταδεικνύει και το παράδειγμα της Ιαπωνίας.

Προς το παρόν βέβαια ο κ. Ντράγκι δεν διαπιστώνει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η έστω και οριακή αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στις χώρες της κρίσης της νοτίου Ευρώπης φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν. Εντούτοις το ισχυρό ευρώ θέτει σε κίνδυνο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που πέτυχαν οι χώρες αυτές χάρη στις μειώσεις των μισθών. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο κατά τουλάχιστον 10%.

Παλιά και νέα εργαλεία

Όλα τα βλέμματα στρέφονται λοιπόν τώρα στην αυριανή συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα περιοριστεί όμως αυτή τη φορά μόνον σε αυτό το εργαλείο. Για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο. Με το «τιμωρητικό» αυτό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα εξυπηρετεί δυο βασικούς στόχους, εξηγεί ο Γενς-Όλιβερ Νίκλας, οικονομολόγος στην Τράπεζα Landesbank Baden – Württemberg (LBBW): «Στόχος αφενός να αποδυναμωθεί το ευρώ στις αγορές συναλλάγματος και αφετέρου να προωθηθεί επιτέλους η υψηλή ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ στην ιδιωτική οικονομία».

Με απλά λόγια: απώτερος στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες προκειμένου αυτές να δίνουν περισσότερες πιστώσεις σε επιχειρήσεις. Αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερες επενδύσεις, ενίσχυση της ανάπτυξης και εντέλει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Εάν υποχωρήσει και η αξία του ευρώ, τότε ο κ. Ντράγκι θα έχει πετύχει μ’ έναν «σμπάρο δυο τρυγόνια». Οι ειδικοί, ωστόσο, είναι αρκετά επιφυλακτικοί: «Η διάθεση δανείων εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών εξαρτάται περισσότερο από τη ζήτηση και όχι από την προσφορά», λέει ο Γενς-Όλιβερ Νίκλας.

Οι εναλλακτικές λύσεις των τραπεζών

Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης η ζήτηση για δάνεια, ειδικά στις χώρες της νοτίου Ευρώπης, είναι πολύ περιορισμένη. Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να παρέχουν δάνεια στην ιδιωτική οικονομία. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν το τιμωρητικό επιτόκιο της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα των χωρών της κρίσης. Τα επιτόκια παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικά και επιπλέον η ΕΚΤ συνεχίζει να εγγυάται γι’ αυτά. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε βέβαια τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τι θα πρέπει λοιπόν να γίνει; Απολύτως τίποτα, υποστηρίζει ο Ρόλαντ Φάουμπελ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ: «Η ύφεση έχει σχεδόν ξεπεραστεί. Υπάρχει θετική ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης. Έχουμε μια υγιή αύξηση της ποσότητας χρήματος. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Original article: ΕΚΤ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ – “ΜΠΑΖΟΥΚΑ” ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα