Οι μετοχές θα δώσουν κέρδη – Αγοράζει η JPMorgan

Αύξηση θέσεων σε μετοχές ανεπτυγμένων αγορών και ειδικότερα στις αγορές Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας αλλά και ομόλογα υψηλών αποδόσεων λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων και προσδοκιών για ισχυροποίηση της ανάπτυξης προκρίνουν τώρα ο asset managers της JPMorgan.

Οι αποτιμήσεις των χρηματιστηρίων εκτιμάται ότι εξακολουθούν να είναι ελκυστικές παρά τα νέα

υψηλά σε πολλά εξ΄αυτών. Για τις αμερικανικές μετοχές, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 2,5 και ο λόγος τιμής προς τα προβλεπόμενα κέρδη του επομένου 12μήνου στο 14,5.

Και οι δύο αυτοί δείκτες βρίσκονται έτσι σε discount κατά 15% και 6% αντίστοιχα από τον μέσο όρο της τελευταίας 25ετίας, υπογραμμίζει η JPMorgan Asset Management.

Για την Ευρώπη (πλην Βρετανίας), ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 1,6 και ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη 12μήνου στο 13,0 διαμορφώνοντας το discount έναντι του ιστορικού μέσου όρου (25ετίας) στο 25% και 9% αντίστοιχα.

Στις αναδυόμενες ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 1,6 και ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη 12μήνου στο 10,5 , κατά 13% και 11% αντίστοιχα από τον μέσο όρο 18ετίας.

«Διατηρούμε αυξημένη στάθμιση στους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο, μετοχές και ομόλογα, και εκτιμούμε ότι η βελτίωση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παροχή επαρκών νομισματικών μέτρων στήριξης αλλά και αποτιμήσεις που αναμένεται να διατηρηθούν σε ελκυστικά επίπεδα, θα ωθήσουν τις αγορές υψηλότερα μετά την παρούσα φάση μεταβλητότητας και υποχώρησης των αγορών» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Παρά τη σχετική νευρικότητα η JPMorgan βλέπει ανάκαμψη της ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σταθεροποίηση της οικονομίας στην ευρωζώνη ως αποτέλεσμα του πιο ευνοϊκού νομισματικού περιβάλλοντος και της ηπιότερης δημοσιονομικής λιτότητας, ιδίως στις χώρες της περιφέρειας. «Αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα κατώτατο όριο και για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τις προσδοκίες των αγορών διαπιστώνει πως η αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδέχεται να πλησιάζει στα κατώτατα επίπεδα. Να ολοκληρώνεται δηλαδή ο μεγάλος κύκλος συρρίκνωσής της και να επίκειται επιτάχυνσή.

Προς επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής αναφέρει πως οι αναθεωρήσεις για την κερδοφορία (ο λόγος των αναβαθμίσεων προς τις υποβαθμίσεις για τα κέρδη ανά μετοχή) διαμορφώθηκαν πάνω από το επίπεδο του 1 στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη ακόμη αναμένεται μια ανάλογη βελτίωση. Όμως οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να εμφανίζονται κατά τον οίκο υψηλές και «ίσως να υπάρξει κάποια απογοήτευση».

Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος δείχνει προτίμηση στα επιχειρηματικά ομόλογα έναντι των κρατικών. Σε γεωγραφικό επίπεδο δηλώνει πως προτιμά τις μετοχές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη πλην της Βρετανίας και την Ιαπωνία και εμφανίζεται ουδέτερη στάθμιση για τις αναδυόμενες, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά ενώ διατηρεί μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία.

Την θετική της στάση η JP Morgan στηρίζει και στην εκτίμηση ότι η διόρθωση που σημειώθηκε στα τέλη του πρώτου εξαμήνου ήταν μάλλον υπερβολική. Η διάθεση ανάληψης κινδύνου, όπως μετράται από τον δείκτη Credit Suisse Investor Risk Appetite, περιορίστηκε σημαντικά, στο 2,2 από το 4,7 που είχε φθάσει στις 22 Μαΐου.

Έκτοτε ανακάμπτει αλλά υπολείπεται ακόμα πολύ του 5, επίπεδο που υποδεικνύει «επενδυτική ευφορία» και χτυπάει συνήθως το καμπανάκι της υπερβολής.

Πηγή:www.capital.gr – Η.Μπέλλος

Keywords
Τυχαία Θέματα