ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΙΕΦ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

Οι ενεργειακές business στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το βασικό …πιάτο στο μενού στο τραπέζι που παρέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Στο τραπέζι ήταν οι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης,

η Αγγελική Φράγκου και ο Ευτύχης Βασιλάκης.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αζέρος υπουργός Αθλητισμού Αζάντ Ραχίμοφ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Το … Ντουμπάι της Ευρασίας

Το Αζερμπαϊτζάν των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μικρή χώρα, που «αγκαλιάζει» τη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, συνορεύοντας με το Ιράν, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία.

Η χώρα έχει ένα σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή πετρελαίου και αποτελεί βασικό μέτοχο στον αγωγό πετρελαίου που φτάνει από την Κασπία Θάλασσα μέχρι το Ceyhan στην Τουρκία.

Η πλούσια οικονομία της χώρας, την έχει κάνει μια από τις πιο ζωντανές περιοχές του πλανήτη για μεγάλες επενδύσεις, με πολυάριθμα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, βασικός στόχος του Αζερμπαϊταν είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση τροφοδότησης του φυσικού αερίου της Κασπίας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.

Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά τα σχέδια, πρέπει πρώτα να κλείσει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αξίας 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ευθύνη της Κομισιόν.

Επίσης, υπάρχει και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ με τα προσδοκώμενα οφέλη είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές καθώς το Μπακού βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.

Original article: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΙΕΦ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα