Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το ΒΒ για την Ελλάδα

Στην επιβεβαίωση της βαθμίδας BB(low) όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, διατηρώντας σταθερές και τις προοπτικές.

“Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης επιβεβαιώνει την θέση του οίκου ότι η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημική κρίση μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης που, μαζί με τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα, παρέχουν στη

χώρα ευελιξία να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από τη στιγμή που εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά τις σημαντικές δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα έχει διατηρήσει συνετή δημοσιονομική πολιτικη ως την κρίση, οδηγώντας σε πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων και υπερεπίτευξη των στόχων, οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

Επιπρόσθετα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας διασφαλίζει την ικανότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος, η χώρα είναι καθ’ οδόν για πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα αναμένεται να λάβει σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 9% του ΑΕΠ, που θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας”

Στις 23 Απριλίου ακολουθεί η αξιολόγηση της Standard and Poor’s,  η οποία μας έχει κατατάξει στη βαθμίδα “ΒΒ-” στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Απρίλιο του 2020.

Στις 21 Μαΐου, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s η οποία μας έχει στη βαθμίδα “Ba3” επίσης με σταθερές προοπτικές.

Πάντως, το αποτέλεσμα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου που έδειξε ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, με διάρκεια πολύ μεγαλύτερη από την “ασφαλή περίοδο”  μέχρι το 2032 της συμφωνίας για διευθέτηση του χρέους  του 2018, δημιουργεί ελπίδες για αναβαθμίσεις μετά το Β’εξάμηνο.

Στις 15 Ιουλίου η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch o οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα “ΒΒ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα