Ο κακός ύπνος προβλέπει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ στη μεταγενέστερη ζωή

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ εχθές.

Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 26.000.000 άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο. Η εκφυλιστική αυτή νόσος του εγκεφάλου χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης. Ο Sars Cov 2 επιδείνωσε τα συμπτώματα των ασθενών αυτών σε ένα ποσοστό πάνω από 70%!

Τι

θα κάνατε όμως εάν γνωρίζατε πόσο καιρό είχατε μέχρι να αρχίσει η νόσος Alzheimer στον εγκέφαλό σας; 

Νέα έρευνα του UC Berkeley προτείνει μια αμυντική, προληπτική τεχνική ενάντια σε αυτήν τη μορφή άνοιας – για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή.

Διαπιστώσαμε ότι ο ύπνος που έχεις αυτή τη στιγμή, μοιάζει σχεδόν με μια κρυστάλλινη σφαίρα που σου λέει πότε και πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η παθολογία του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό σου», δήλωσε ο Walker, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ του UC και συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό Current Biology.

«Η ασημένια επένδυση εδώ είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι», πρόσθεσε. “Ο εγκέφαλος πλένεται μόνος του κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, και έτσι μπορεί να υπάρχει η ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω το ρολόι με περισσότερο ύπνο νωρίτερα στη ζωή.”

Ο Walker και οι συνάδελφοί του ερευνητές συσχέτισαν την ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας 32 υγιών ενηλίκων, με τη συσσώρευση τοξικής πλάκας που είναι γνωστή ως βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλο και είναι βασικός παράγοντας στην έναρξη και εξέλιξη του νόσου Alzheimer.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι  παρόλο που όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν υγιείς σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, η πορεία της αύξησης του β-αμυλοειδούς τους συσχετίστηκε με την ποιότητα ύπνου. Οι συμμετέχοντες  που άρχισαν να βιώνουν περισσότερο κατακερματισμένο ύπνο και λιγότερο ύπνο βραδείας κίνησης των ματιών (χωρίς REM), ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν αύξηση του βήτα-αμυλοειδούς κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν την αύξηση των πλακών βήτα-αμυλοειδούς, οι οποίες πιστεύεται ότι σηματοδοτούν την αρχή του Alzheimer.

Ταξιδεύοντας στο μέλλον

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποιότητας ύπνου των ανθρώπων και του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, όσον αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αλλά αυτό που δεν είχε δοκιμαστεί είναι αν ο ύπνος μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε εσάς χρόνια αργότερα.

“Και αυτή είναι η ερώτηση που είχαμε.” «Η αποτελεσματική μέτρηση του ύπνου, μας βοηθά να ταξιδέψουμε στο μέλλον και να εκτιμήσουμε πού και πόση θα είναι η συσσώρευση του αμυλοειδούς σας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, οι Walker και Winer εξετάζουν να συγκεντρώσουν τους συμμετέχοντες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από Αλτσχάιμερ και να εφαρμόσουν μεθόδους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

«Η ελπίδα μας είναι ότι αν παρέμβουμε, τότε σε τρία ή τέσσερα χρόνια η συσσώρευση δεν θα είναι πλέον εκεί που νομίζαμε ότι θα ήταν, επειδή βελτιώσαμε τον ύπνο τους», δήλωσε ο Winer.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από αποθέσεις β-αμυλοειδούς, αυτά τα νέα ευρήματα προσδιορίζουν τον βαθύ ύπνο αργού κύματος χωρίς REM, ως στόχο παρέμβασης κατά της γνωστικής μείωσης.

Τι θα κάνατε λοιπόν εάν γνωρίζατε πόσο καιρό είχατε μέχρι να αρχίσει η νόσος του Alzheimer; Σίγουρα θα φροντίζατε καλύτερα τον ύπνο σας.

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα