Συναγερμός στην Αθήνα για τον ιό – Τι σχεδιάζεται για μετανάστες, συγκεντρώσεις νεαρών, 65άρηδες, περίπτερα, μίνι μάρκετ

Λίγο πριν πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική, εξ αιτίας των ιδιαίτερα αυξημένων κρουσμάτων, κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες (Κυψέλη, τα Σεπόλια, Πατήσια), η κυβέρνηση εξετάζει σειρά περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις:

Εξετάζονται ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης σε πλατείες, άλση, λόφους και πεζόδρομους προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο υπερσυγκέντρωσης σε αυτά τα σημεία νεαρών κυρίως ατόμων, μετά το πέρας της λειτουργίας καταστημάτων διασκέδασης, εστιατορίων και καφέ.

Εξετάζεται

το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, τα οποία θεωρείται ότι συντηρούν την υπερσυγκέντρωση των νεαρών.

Εξετάζεται η επιβολή του μοντέλου της Μαδρίτης με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω

Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία το 50% των ασθενών είναι αλλοδαποί μετανάστες. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδο τους από τα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν και να δίδουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού – κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται πάντοτε καθώς μετά το εξιτήριο δεν πηγαίνουν στα νοσοκομείο για επανέλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία αλλά και τον κίνδυνο τυχόν μετάδοσης.

Σύψας: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γείρουμε στο κόκκινο

Δραματική ήταν η προειδοποίηση του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε ότι είμαστε «ένα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας».

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά.», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν  ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε επίσης ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί «να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου».

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβριο – Νοέμβριο», είπε.

Μίνι lockdown στην Αττική για να αποφευχθούν τα χειρότερα – Τι ισχύει για Εργαζόμενους, τηλεργασία, ευπαθείς ομάδες, Κοινωνικές εκδηλώσεις, Πολιτισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα