Νέα φούσκα ιδιωτικού χρέους από τα αρνητικά επιτόκια – Στοιχεία Dealogic – Financial Times

Κυβερνήσεις αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο εκμεταλλεύτηκαν τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών το 2019 και πέτυχαν τη ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού τους.

Πέρυσι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 2,5 τρισ. δολάρια, υπερβαίνοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε

σε μία χρονιά κατά την οποία η Federal Reserve κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις μείωσε τρεις φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμού, με τη συνολική μείωση των 0,75 μονάδων να σβήνει ουσιαστικά τον μεγαλύτερο μέρος του περιοριστικού κύκλου του 2018 (τα αμερικανικά επιτόκια είχαν αυξηθεί 1 μονάδα). Επιπλέον η ΕΚΤ οδήγησε ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος το καταθετικό επιτόκιο, στο -0,5%.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας οι πωλήσεις ρεκόρ των εταιρικών ομολόγων φέρνουν στο φως το δίλημμα που προκύπτει ανάμεσα στην επιθυμία να διατηρηθούν τα κόστη δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη και από την άλλη να μπει φρένο στην υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και το 2020, αλλά και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα, παγκόσμια αυτή τη φορά, κρίση χρέους, εάν δεν μπει φρένο. 

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται πάντως προοπτικές ανατροπής της τάσης του 2019. Την περασμένη εβδομάδα οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 90 δισ. ευρώ (περίπου 100 δισ. δολάρια), πετυχαίνοντας έτσι νέο ρεκόρ, ενώ και εκείνες των αμερικανικών σκαρφάλωσαν στα 69 δισ. δολάρια στη δεύτερη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση όλων των εποχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα