Μήνυμα Γ.Δραγασάκη: Κε Τόμσεν, όριό μας η συμφωνία που υπογράψαμε – Δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων

«Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε (…) Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει “ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα”. Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.

«Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο

δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος» δηλώνει ο κ. Δραγασάκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «μόνο η αθέτηση, ή η αμφισβήτηση της εν λόγω συμφωνίας, ή η διατύπωση αιτημάτων που την υπερβαίνουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπλοκές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαψεύδει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

12/2/2016:

ΜΑΞΙΜΟΥ: Ο Τόμσεν ζητά άλλο πρόγραμμα από αυτό που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο και απευθύνεται επί της ουσίας στους υπόλοιπους θεσμούς που ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απόψεις του, είναι το σχόλιο από κυβερνητικές πηγές για το άρθρο του κ. Τόμσεν, αλλά και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ειδικότερα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επικαλούνται σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με το οποίο: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ».

Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Με βάση τα παραπάνω, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, «επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι σε διαδικτυακό τόπο του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς». Προσθέτουν δε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών».

Η “ΒΟΜΒΑ” ΤΟΥ Π.ΤΟΜΣΕΝ

Με άρθρο-παρέμβαση ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη θέση του Ταμείου και θέτει Ελλάδα και Ευρωπαϊους μπροστά σε σκληρά διλλήματα.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε σε blog του ΔΝΤ και έχει τίτλο«Ελλάδα: Προς ένα Εφαρμόσιμο Πρόγραμμα» τονίζει ότι «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν».

Φωτογραφίζει πρακτικά το αίτημα του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων λέγοντας ότι:

* Το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα.

* Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές. Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο.

«Απαντά» μάλιστα στο ελληνικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να κοπούν οι συντάξεις που τώρα λόγω ανεργίας συντηρούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες γράφοντας «ότι η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτόδεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο».

Ο Πολ Τόμσεν ουσιαστικά συντάσσεται με το μήνυμα που έστειλε η Κρ. Λαγκάρντ ότι ότι τυχόν «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «πληρωθούν» από τους ευρωπαϊους μέσω χρέους. «Ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων συν την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνουν σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του επόμενου Ελληνικού προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προϊδεάζει για την ανάγκη να ληφθούν σκληρά μέτρα: «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό του ΑΕΠ (σ.σ. δηλαδή περίπου 7,5-9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Σε ότι αφορά το χρέος για το οποίο θα πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις (σ.σ. και ακόμα γενναιότερες αν υπάρξουν «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις και μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ) σημειώνει το «πολιτικό ζήτημα». όπως λέει ευρωπαϊκά κράτη «είναι αναγκασμένα να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα