Μικρές ελπίδες για ειρήνευση στις σημερινές συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών – Συνεχίζονται οι μάχες

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, εν αναμονή της συνάντησης των δύο πλευρών για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Ρωσικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι ήδη η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει φτάσει στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας κοντά στον ποταμό Πρίπιατ.

Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση

και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από τον τόπο διεξαγωγής των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας. «Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Σε διάγγελμά του, χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας».

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και γι αυτό η διείσδυσή τους από τα βόρεια είναι πιο αργή σε σχέση με το νότο όπου σημειώνουν «λίγο μεγαλύτερη επιτυχία».

Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

O Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η  παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ της νότιας Ουκρανίας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο Κίεβο είχε επικρατήσει ηρεμία για κάποιες ώρες την Κυριακή, αλλά οι σειρήνες συναγερμού ηχούν ξανά, σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα.

Προσέθεσε ότι 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Πύραυλοι χτυπούν επίσης και την πόλη Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται 150 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, πλήττοντας κτίριο της κρατικής υπηρεσίας ειδικών επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Πάντως ο πόλεμος δείχνει να παίρνει απροσδόκητη τροπή, σε σχέση με όσα περίμεναν όλοι και ιδίως όσα ήλπιζε η Μόσχα, καθώς η Ουκρανία αντέχει για πέμπτη μέρα σήμερα, πετυχαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις να αιφνιδιάσει τους ρώσους εισβολείς. Μία από αυτές σημειώθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου αρχικά μπήκαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά το μεσημέρι της Κυριακής οι ουκρανικές δυνάμεις το ανακατέλαβαν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιβεβαιώνει ο Ζελένσκι για τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Λευκορωσία – Ο Πούτιν θέτει σε επιφυλακή τα πυρηνικά

Keywords
Τυχαία Θέματα