Ρούβλι: Ένα δολάριο 118 ρούβλια! – Κίνδυνος πτώχευσης της τράπεζας Sberbank

Έως και το 40% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, χάνει σήμερα το ρωσικό ρούβλι, σημειώνοντας ρεκόρ, μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεσε έως 40% σε ισοτιμία 118,63:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα, Δεύτερα, την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής

τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Το πρωί της Κυριακής, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, ενώ προανήγγειλαν το «πάγωμα» των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της ρωσικής κεντρικής τράπεζα

Σημειώνεται ότι δεν θα αποβληθούν από το SWIFT όλες οι ρωσικές τράπεζες, αλλά θα γίνει μια επιλογή τραπεζών, κατά τρόπον ώστε να διατηρηθούν στο σύστημα όσες έχουν μεγάλη συμμετοχή στη διεκπεραίωση συναλλαγών σε ενεργειακά προϊόντα για να μην βρεθεί η Ευρώπη εκτεθειμένη σε διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ήδη, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει κανονικά την ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα