«Λευκός καπνός» για το φυσικό αέριο – Εκλεισε η συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ από 15 Φεβρουαρίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η συμφωνία ακολουθεί εβδομάδες συνομιλιών για το μέτρο έκτακτης ανάγκης που είχε διχάσει το μπλοκ, το οποίο προσπαθεί να τιθασεύσει την ενεργειακή κρίση.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως

οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέταζαν το συγκεκριμένο όριο. Η τελευταία πρόταση προσέγγισε περισσότερο τις επιθυμίες της Ελλάδας σε σχέση με αυτή που υποβλήθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο για 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από την πρόταση του Νοεμβρίου για 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών προβλέπει επίσης τη διακοπή του μηχανισμού σε περίπτωση που προκαλέσει σημαντική άνοδο στις κλήσεις περιθωρίου (margin calls). Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν αφορά την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Λίγη ώρα πριν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε δηλώσει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πως οι υπουργοί ήταν στην τελική ευθεία προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία για το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Ξεκάθαρη εντολή να βρούμε λύση σήμερα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση σήμερα το πρωί, όταν και η πρόταση υπό εξέταση ήταν το πλαφόν στα 188 ευρώ/MwH, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε τιμή μεταξύ 150 και 190/200 (ευρώ) θα λειτουργούσε. Πιστεύω ότι το πλαφόν στα 188 θα στείλει τα σωστά μηνύματα στις αγορές».

Ο ίδιος τόνισε επίσης: «Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε λύση για το πλαφόν σήμερα. Είναι ευθύνη μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο εάν δεν ήμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας καλύτερης χρονιάς για όλους του Ευρωπαίους πολίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα