Λαμπετούζα: 300 οι νεκροί λαθρομετανάστες – Η μεγάλη ντροπή για τον ανεπτυγμένο κόσμο

Περισσότεροι από 300 ενδέχεται να είναι οι νεκροί λαθρομετανάστες από τη Σομαλία και την Ερυθραία στο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μέχρι τώρα επισήμως έχουν ανασυρθεί 114 πτώματα εκ των οποίων δυο έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «κάτω από το πλεούμενο έχουν εντοπισθεί περίπου 100 πτώματα», ενώ οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους τριακόσιους! Σύμφωνα με τους δύτες, ανάμεσα ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Η Λα Ρεπούμπλικα έγραψε ότι «τουλάχιστον τρία αλιευτικά είδαν τους μετανάστες να

πνίγονται και δεν σταμάτησαν για να προσφέρουν βοήθεια».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.

Κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Ιταλίας όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί πάνω από 300 Αφρικανοί.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από μια υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη διεθνή για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δυο διεθνείς οργανισμοί, αναφέρουν μέσω της ανακοίνωσης, ότι προστατεύουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, ώστε έτσι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια στη εργασία, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων».

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Αφρικανική Ένωση ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά, που είναι η πλέον αδύναμες ομάδες μεταναστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι μισοί από τους οικονομικούς μετανάστες είναι γυναίκες και τέσσερις στους δέκα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τους μετανάστες, καθώς αυτοί μπορούν να συμβάλουν στις τοπικές οικονομίες.

Keywords
Αναζητήσεις
labetouza 2013
Τυχαία Θέματα