Αγωνία για τον κλάδο των κατασκευών – Προβληματισμός στην Κυβέρνηση – Η Ημερίδα του Σ.Ε.Π.Α.Κ

Με σημαντικές εξαγγελίες σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας των κατασκευών στην Ελλάδα και αμοιβαία δέσμευση συνεργασίας, μεταξύ της Πολιτείας και του κλάδου, έκλεισε η Ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (Σ.Ε.Π.Α.Κ.), με θέμα: “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. ΠΩΣ;”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο

Κολλεγίου Αθηνών, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κοινού αλλά και των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων της Πολιτείας: από πλευράς ΥΠΕΚΑ, ο Αν. Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Γεν.Γ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ο Αν.Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από πλευράς Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων, κ.Στράτος Σιμόπουλος.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης: Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕ) κ. Σταύρος Ανδρεάδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Αν. Γεν.Γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) κ. Γεράσιμος Μολφέσης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και Διευθύνων Σύμβουλος της IDEAL STANDARD Ελλάδας, Μεσογείου & Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Θεοδοσίου και ο Πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και εκδότης του τεχνικού περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ κ.Πέτρος Παπαϊωάννου, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κατασκευαστικών Εταιρειών, Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, εκπρόσωποι επιχειρήσεων κατασκευαστικών υλικών, και επαγγελματίες από όλο το φάσμα του τεχνικού κλάδου.

Κοινή διαπίστωση όλων, ήταν ότι το πλήγμα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των Κατασκευών, είναι τεράστιο και απαιτούνται από όλες τις πλευρές άμεσες και συνδυασμένες προσπάθειες προκειμένου να προκύψει επανεκκίνηση και υγιής ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της Εθνικής Οικονομίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Α.Κ. κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να κατανοήσουμε τέσσερις βασικές αλήθειες:

1. Την Οικονομία στην Ελλάδα την κινητοποιούν κυρίως οι κατασκευές, γιατί συνάδουν με την ενεργοποιητική φιλοδοξία των πολιτών της για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

2. Η υπερ-φορολόγηση των ακινήτων οδηγεί στην απαξίωση της περιουσίας όλων-και του Δημοσίου- και στην απενεργοποίηση του κλάδου των κατασκευών, με αποτέλεσμα σήμερα να αποδίδονται πολύ λιγότερα έσοδα στο κράτος από ότι θα απέδιδε ο κλάδος ενεργοποιημένος.

3. Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας του κόσμου, που ήταν πάντοτε ένα ασφαλές επενδυτικό προϊόν, του δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, τον κρατάει στην «άμυνα» και φρενάρει έτσι την Ανάπτυξη και την πορεία της Οικονομίας.

4. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που κλείνουν και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται, επιβαρύνοντας σήμερα τα δημόσια ταμεία, είναι αποτέλεσμα κυρίως της απενεργοποίησης του κλάδου των κατασκευών.”

Ο κ. Γιώργος Θεοδοσίου, Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και Διευθύνων Σύμβουλος IDEAL STANDARD Ελλάδας, Μεσογείου & Μέσης Ανατολής, δημοσιοποίησε τις βασικές προτάσεις στις οποίες έχει καταλήξει ο Σύνδεσμος, μετά από τον πρώτο κύκλο επαφών και συζητήσεων που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες, με όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της αγοράς, με βασικότερες:

την καταγραφή και ιεράρχηση των επιτακτικότερων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδοτη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, κυρίως μετά από τους πιο πρόσφατους νόμουςτη σύσταση ομάδων εργασίας από κατάλληλους επαγγελματίες ανά θέματην απόφαση μέσα από διαδικασίες του ΣΕΠΑΚ, με σκοπό την άσκηση πίεσης στους κατάλληλους φορείς τη στάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου στην επόμενη πενταετία ή και δεκαετίατη θεσμοθέτηση και εξασφάλιση ποιότητας σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός έργου.

Ο κ.Θεοδοσίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σύμπραξης όλου του κλάδου προς ένα κοινό σκοπό. “Αν στρέψετε το κεφάλι σας, μέσα σε αυτή την αίθουσα, θα αναγνωρίσετε τους πιο επιτυχημένους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και στελέχη της βιομηχανίας της κατασκευής στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν καταφέρουμε να μετατρέψουμε αυτό το δυναμικό, σε μοχλό αντιστροφής της σημερινής κατάστασης”. Και ο κ.Θεοδοσίου κατέληξε: “Καλούμε φυσικά την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας σε αυτή την προσπάθεια, όπως και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό της σε κάθε θετική πρωτοβουλία.”

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Σταύρος Καλαφάτης, επεσήμανε: “Αυτή η προσπάθεια, απαιτεί τη μεταρρύθμιση της σκέψης όλων μας. Έναν άλλον τρόπο για να γίνονται τα πράγματα, από την πλευρά του Κράτους – της Πολιτείας, ώστε να αναδιατάξει τις δυνάμεις, της να λύνει ζητήματα και να ενθαρρύνει τις υγιείς δυνάμεις και τις επενδύσεις.” Ο κ.Καλαφάτης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να διαμορφώσει η Πολιτεία ένα σαφή χώρο με σταθερότητα και ουσιαστική ισονομία στους κανόνες για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αυξήσει τις ανταγωνιστικές του αιχμές, με προσήλωση στην ‘έξυπνη ποιότητα’ που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και πρωτότυπες ιδέες. “Με πρωτοβουλίες όπως η ημερίδα σας, επιταχύνεται η ευθυγράμμιση των κινήσεων που απαιτούνται για να έρθουν συντομότερα καλύτερα αποτελέσματα”, κατέληξε ο κ. Καλαφάτης στην ομιλία του.

Στη συνέχεια, ο Αν.Υπουργός Οικονομικών κ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας αφού συγχάρηκε το Σύνδεσμο για την ταχύτητα με την οποία συστάθηκε και ανέλαβε ενεργό δράση, αναγνώρισε το σφοδρό πλήγμα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των κατασκευών, και αναφέρθηκε στη συρρίκνωση των βασικών μεγεθών του κατά την τελευταία τριετία, όπως αυτών της οικοδομικής δραστηριότητας, που έχει μειωθεί κατά 30-40% ετησίως, της πιστωτικής επέκτασης από τις τράπεζες προς τον κλάδο των κατασκευών η οποία έχει υποστεί μείωση από 1-8 %, τη μείωση των τιμών των ακινήτων που φτάνει το 5%, τη συρρίκνωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών, τη δραματική μείωση των μεταβιβάσεων και των επενδύσεων σε ακίνητα, καθώς και τη μεγάλη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών.

“Αυτή η κατάσταση οφείλει να μας προβληματίζει” είπε με έμφαση ο κ. Σταϊκούρας, “γιατί η αξία του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου -καθοριστικού όχι μόνο για την μεγέθυνση αλλά για την ανάπτυξη της οικονομίας- είναι σημαντική. Συμβάλλει στην παραγωγή πολλών θέσεων απασχόλησης, εισοδημάτων, τζίρων και φορολογικών εσόδων, διασυνδέεται με βασικούς, δομικούς βιομηχανικούς τομείς, σχετίζεται με περισσότερα από 150 επαγγέλματα, συνεισφέρει στην εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας μας, στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας, συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση -σε όρους αειφόρου ανάπτυξης- της εγχώριας παραγωγικής και οικονομικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό συνεπώς ο Κλάδος να εξέλθει από τη δύσκολη θέση, αφού αποτελεί βασικό συστατικό ευρύτερα της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση.”

O κ. Σταϊκούρας, κλείνοντας, έτεινε χέρι συνεργασίας προς τον Σ.Ε.Π.Α.Κ., λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως έχω δεσμευτεί ήδη στον Πρόεδρο του Συνδέσμου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, είναι στη διάθεση σας, να αποτιμήσουν μαζί με σας τις ασκούμενες οικονομικές πολιτικές και να διαπραγματευτούμε μέτρα – δράσεις οι οποίες έχουν αποδειχτεί ήδη οικονομικά αναποτελεσματικές. Όπως το κάναμε σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς -για παράδειγμα για το ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕ) κ. Σταύρος Ανδρεάδης κατέθεσε την εμπειρία του από τη σύσταση και την ανάλογη δράση που έχει αναπτύξει στον τουριστικό κλάδο ο ΣΕΤΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως είναι ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία φωνή εκ μέρους του κόσμου των κατασκευών. “Πρέπει o Σύνδεσμος να μιλάει για την ποιότητα των κατασκευών και να περάσει το μήνυμα ότι μια καλή κατασκευή, από μια απλή κατοικία μέχρι ένα σημαντικό έργο υποδομής, πέρα από τα οφέλη αυτών που ασχολούνται άμεσα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων.”

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος – Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μίλησε για τη σημαντική συμβολή των έργων υποδομής, σε πολλούς τομείς της οικονομικής αλλά και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως στην προσπελασιμότητα, στο εμπόριο και στον τουρισμό. Αναφερόμενος σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, μεταξύ Πολιτείας και Επιχειρήσεων, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είπε: “Δεν επιτρέπεται να μεμψιμοιρούν κυρίως οι άνθρωποι που κάνουν πολιτική, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν θέσεις ευθύνης και βέβαια οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας. Πολιτική και επιχειρηματικότητα, μέσα σε ένα καινούργιο περιβάλλον, μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο δυστυχώς φτάσαμε αναγκαστικά, μπορούν να παλέψουν κυρίως για τα παιδιά μας και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.”

Ο Γεν.Γ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δημιουργία νέων εργαλείων σχεδιασμού δόμησης του χώρου, σε πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις και κωδικοποίηση των νόμων, μέσω των οποίων επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός, η απλούστευση των διαδικασιών, η αξιοποίηση τίτλων ακίνητης περιουσίας, η ενίσχυση του ρόλου του μηχανικού καθώς και η ανάπτυξη βιοκλιματικών κτιρίων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του ως προς τους οικονομικούς δείκτες που παρουσιάζονται εκ μέρους της Πολιτείας και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, αναφορικά με τα μεγέθη του κλάδου των κατασκευών, αλλά και τη δυσπιστία του ως προς την υλοποίηση των μέτρων και των προτάσεων που εξαγγέλλονται κατά καιρούς από το κράτος. Από την πλευρά του πρότεινε την εξέταση τεσσάρων τομέων: “O πρώτος είναι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και η παραγωγική της ανασυγκρότηση. Αποτελεί το πρώτο θέμα για να έχουμε μια εθνική συμφωνία και να προχωρήσουμε σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, που είναι το επόμενο βήμα. Ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής έργων, και τέλος οι πόροι.”

Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ, κ. Γεώργιος Βλάχος, κάλεσε την Πολιτεία να επιταχύνει τους ρυθμούς με τους οποίους υλοποιούνται τα έργα υποδομής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την καθυστέρηση της εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών: “Τριάντα χρόνια παίρνει η Ελλάδα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα δεν υπάρχει ακόμη σύνδεση μεταξύ της Αθήνας και της Δυτικής Ελλάδας.”

O Αν. Γεν.Γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών, κ. Γεράσιμος Μολφέσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι μελετητές αλλά και οι κατασκευαστές πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση προκειμένου να βγουν στο εξωτερικό, αφού η αγορά στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Ως προς την ποιότητα, πρότεινε τον έλεγχο μελετών, μέσω διεξαγωγής διαγωνισμών με διεθνείς επιτροπές, την κατάργηση ανεξέλεγκτων εκπτώσεων και διαφάνεια με ελέγχους σε όλα τα στάδια.

Κλείνοντας την Ημερίδα, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΚ κ.Γιώργος Θεοδοσίου, είπε συμπερασματικά: “Υπήρξε μια απόλυτα θετική ενέργεια και πρόθεση από όλες τις πλευρές και κυρίως από το Δημόσιο Τομέα και αυτό δίνει μεγάλη αισιοδοξία στον ΣΕΠΑΚ πως εάν πάμε δομημένα με όλα αυτά τα θέματα, στους φορείς που είναι το κλειδί για την επιτυχία τους, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε.”

Την ίδια ημέρα, ο Σ.Ε.Π.Α.Κ, πραγματοποίησε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν:

Πέτρος Παπαϊωάννου/ ΚΤΙΡΙΟ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΕ – Πρόεδρος

Γιώργος Θεοδοσίου / IDEAL STANDARD – A’ Αντιπρόεδρος

Ηλίας Κατσούλης / DAIKIN – Β’ Αντιπρόεδρος

Χάρρυ Μπουγαδέλης / ΧΑΡΡΥ ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ - Γ’ Αντιπρόεδρος

Αναστάσιος Κωτσιόπουλος / ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ – Γενικός Γραμματέας

Μιχάλης Καρακατσάνης / ARTEMIDE – Υπεύθυνος Οικονομικών

Βαγγέλης Στυλιανίδης / 3SK – Μέλος, Υπεύθυνος τομέα ‘Ανάπτυξη’

Πέτρος Μακρίδης / ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ &ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ– Μέλος, υπεύθυνος τομέα ‘Ποιότητα’

Γιάννης Παπαγρηγοράκης / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ – Μέλος, Υπεύθυνος τομέα ‘Εξωστρέφεια και Νεανική Επιχειρηματικότητα’

Keywords
νεα κυβερνηση, αγωνια, κυβερνηση, ideal standard, ελλαδα, ποιοτητα, θεατρο, αθηνα, συμμετοχή, υπεκα, γεν, σετε, τεε, σατε, ideal, κτιριο, σημαίνει, δραση, τραπεζες, ΦΠΑ, εκπτωσεις, επε, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, στρατος, σταυρος δημας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, φπα στην εστιαση, το πρωτο θεμα, ακινητα, βημα, εθνικη, θεμα, οικονομια, πλαισιο, πρωτο θεμα, σωκρατης, τεε, υπεκα, ideal, ideal standard, αγορα, αισιοδοξια, αμοιβαια, ανδρεαδης, βλαχος, γεγονος, γεν, γινονται, δευτερα, δημοσιο, δυστυχως, δυναμικο, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εργα, επαγγελματα, επε, επενδυσεις, επιτυχια, εστιαση, ευθυγραμμιση, ζωης, υγιης, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θετικη ενεργεια, ομιλια, κατασκευες, κτιριο, λογο, μηνες, μειωση, παιδια, παμε, περιβαλλον, ποιοτητα, πολιτεια, σατε, σετε, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, υγιεις, υλοποιηση, φυσικα, φτανει, φωνη, χερι, χρηστος, εμφαση, ενωση, μελετη, σημαίνει, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα