ΚΥΠΡΟΣ: Κακός χαμός στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας – Πυρά κατά Δημητριάδη

Σοβαρή κρίση υποβόσκει στα εσωτερικά του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ μελών του ΔΣ και του διοικητή φουντώνει με απρόβλεπτες συνέπειες, σύμφωνα με τη Stockwatch.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της διοίκησης της ΚΤ με επιστολή που στάλθηκε πριν από μερικές μέρες στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη καταγγέλλουν ευθέως τον διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη ότι δεν εφαρμόζει κανόνες διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να πλήττεται, όπως ισχυρίζονται, η εύρυθμη λειτουργία

της Τράπεζας.

Η σύγκρουση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ με το διοικητή Πανίκο Δημητριάδη, αναζωπυρώθηκε ευθύς μετά την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από το νησί και έχει κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες με σύγκλιση συνεδρίας κατά την οποία φέρεται να απουσίαζε ο διοικητής.

Οι πληροφορίες φέρουν τα έξι από τα επτά μέλη του ΔΣ, να διατυπώνουν στην επιστολή προς τον πρόεδρο, έντονες κατηγορίες κατά του διοικητή, προβάλλοντας μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό ότι δεν συγκαλεί σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Θέτουν επίσης θέμα μη ομαλής λειτουργίας του ΔΣ.

Έξι από τα επτά μέλη του ΔΣ, εκ των οποίων δύο είναι εκτελεστικά μέλη, διορίστηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η θητεία του έβδομου μέλους, Νίκου Κωνσταντίνου, λήγει σύντομα. Το όγδοο μέλος είναι ο διοικητής.

Το ΔΣ επαναφέρει το πολυσυζητημένο θέμα της αμοιβής των Alvarez & Marsal σε συνάρτηση με τα συμβόλαια που συνομολόγησε ο διεθνής οίκος με την ΚΤ.

Το επιχείρημα τους, όπως διατυπώθηκε από τα όσα διέρρευσαν σε μερίδα του τύπου, είναι ότι ο διοικητής υπέγραψε το συμβόλαιο μετά το δεύτερο Eurogroup της 25ης Μαρτίου με ημερομηνία την 23η Μαρτίου.

Το bail-in καταθετών κυπριακών τραπεζών είχε αποφασιστεί από τις 15 Μαρτίου, στο πρώτο Eurogroup.

Η Α&Μ με επιστολή της προς την ΚΤ δήλωσε, όταν είχε ξεσπάσει το όλο θέμα, ότι αποποιείται του δικαιώματος της να ζητήσει «αμοιβή επιτυχίας», επιπλέον από την προβλεπόμενη στην αρχική συμφωνία.

Το ΔΣ της ΚΤ επιμένει ότι κακώς ο διοικητής προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία χωρίς να ενημερώσει το τότε διοικητικό συμβούλιο.

Στην επιστολή φαίνεται να γίνεται αναφορά και στην παρουσία της προσωπικής φρουράς του διοικητή σε συνεδριάσεις του ΔΣ.

Οι διοικητικοί σύμβουλοι ζητούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διευθετηθεί μεταξύ τους συνάντηση με αντικείμενο τη συζήτηση των προβλημάτων που αναφύονται αναφορικά με τη διακυβέρνηση στην ΚΤ.

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα μέλη του ΔΣ σέβονται την ανεξαρτησία της ΚΤ και πρωτοστατούν για να τη διαφυλάξουν.

Original article: ΚΥΠΡΟΣ: Κακός χαμός στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας – Πυρά κατά Δημητριάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα