Γ. Ζανιάς: Ίσως και νωρίτερα σε ιδιώτες οι τράπεζες – Α. Τουρκολιάς: Αισιοδόξο μήνυμα για το μέλλον των τραπεζών

Νωρίτερα απ΄ότι προβλεπόταν είναι πιθανό να περάσουν οι τράπεζες πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, χάρη στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τους τίτλους των τραπεζών, αλλά και με την αρωγή της προόδου που εμφανίζει η ελληνική οικονομία εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της ΕΚ με θέμα «Ελληνική Κεφαλαιαγορά και τράπεζες

στο μεταίχμιο της κρίσης».

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε επίσης στα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών τα οποία τους εξασφαλίζουν περισσότερη ασφάλεια (προβλέψεις επισφαλειών, εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια, πλάνα αναδιάρθρωσης).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλεξανδρος Τουρκολιάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες στα επόμενα χρόνια ώστε να καταστούν ικανές να αναχρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.

«Σε καμμία περίπτωση η σχέση τραπεζών και Χρηματιστηρίου – όσον αφορά στο ρόλο τους ως πηγές άντλησης κεφαλαίων – δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης ο οποίος σημείωσε πως οι εισροές κεφαλαίων μέσω ΧΑ αγγίζουν φέτος τα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λαζαρίδης αναγνώρισε την ανάγκη να αλλάξει η σχέση δανείων προς ίδια κεφάλαια στις ελληνικές επιχειρήσεις όπως αναπροσαρμόζεται καθώς και η σχέση ρίσκου και απόδοσης. Τα δύο αυτά στοιχεία οδηγούν στη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, μέσω των οποίων, οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες τους, σε συνεργασία και με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Original article: Γ. Ζανιάς: Ίσως και νωρίτερα σε ιδιώτες οι τράπεζες – Α. Τουρκολιάς: Αισιοδόξο μήνυμα για το μέλλον των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα