ΚΥΠΡΟΣ: Η ΛΥΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να επεξεργαστεί σχέδιο που να εξασφαλίζει τα 5,8 δις που ζητά η τρόικα με μικρότερο κούρεμα καταθέσεων. Ακόμα και εκείνων που βρίσκονται πάνω από τις 100.000 ευρώ.
Το σχέδιο θα συζητηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά είναι άγνωστο αν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα,

που δήλωσε μετά την ηχηρή απόρριψη της πρότασης από το κυπριακό κοινοβούλιο, ότι παραμένει στο τραπέζι.

Αργά το βράδυ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν,ότι οι Κύπριοι έχουν καταλήξει καταρχήν στην αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και στην έκδοση εθνικού ομολόγου συνδεδεμένου με την αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και οι Ρώσοι από την πλευρά τους πιέζουν στο να μην επιλεγεί η λύση του κουρέματος των καταθέσεων ενώ για να δώσουν ένα επιπρόσθετο δάνειο ,φαίνεται να ζητούν υπέρογκες εγγυήσεις Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα μεταβαίνει στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, κλιμάκιο της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Μιχάλης Σαρρής. Αυτό είναι ίσως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την μεγαλόνησο, το μοναδικό θετικό σημείο που δείχνει ότι οι συνομιλίες με τους Ρώσους δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως.

Την Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λη Κεντρική Τράπεζα της χώρας.Στο μεταξύ, περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή με το άνοιγμα των τραπεζών .
Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.
Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων τις προσεχείς μέρες ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα.
Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών με την μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της τρόικας και δεν υπάρχει λύση, η εποπτική αρχή φοβάται ότι το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των δύο μεγάλων τραπεζών την Τρίτη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Κλειστές τράπεζες, ζητείται ρευστό

Η εποπτική αρχή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη και την Παρασκευή, επεκτείνοντας την διήμερη αργία.
Αμέσως μετά την ανακοίνωσε σχηματίστηκαν μικρές ουρές σε ορισμένες ATM στην πρωτεύουσα, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως, κερμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα