ΚΥΠΡΟΣ: Δόση …γιοκ αν δεν περάσει ο νόμος για τις εκποιήσεις ακινήτων

Για επιπτώσεις, οι οποίες δεν θα περιορίζονται μόνο στα δημόσια οικονομικά, έκανε λόγο ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η επόμενη δόση από την Τρόικα.

Μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής για το επίμαχο νομοσχέδιο περί μεταβίβασης και υποθήκευσης ακινήτων, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι, παρόλο που έγινε ένα σημαντικό βήμα με την έξοδο της Κύπρου

στις διεθνείς αγορές, εντούτοις «δεν μπορούμε να αντλούμε δανεισμό όποτε θέλουμε από τις αγορές». Το αν θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, είπε ο Υπουργός, ώστε να διευρυνθεί το κλίμα εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, «είναι αυτό που θα μας απαλλάξει από την ανάγκη και τις δυσκολίες, τις οποίες εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε», τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη μη καταβολή της επόμενης δόσης, δεν θα περιορίζονται μόνο στα δημόσια οικονομικά.

Σε παρατήρηση κατά πόσο θα μπορούσε να καταβληθεί η δόση και η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, περί εκποιήσεων και πλαισίου αφερεγγυότητας, να ακολουθήσει, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκταμίευσης της δόσης, χωρίς την εκπλήρωση των απαραίτητων υποχρεώσεων. « Το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Τρόικας αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν καν η Κύπρος ενταχθεί σε αυτή», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Η φούσκα έφερε προβλήματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φούσκας ακινήτων χαρακτήρισε την Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο υπερδανεισμός βρίσκεται στην καρδιά των σημερινών μας προβλημάτων. «Είχε δημιουργηθεί μία απότομη αύξηση στις τιμές ακινήτων, μέχρις ότου έφτασαν σε ένα μη βιώσιμο επίπεδο, οπόταν και άρχισε η πτώση», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι τιμές μας είχαν διογκωθεί πολύ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απόθεμα απούλητων ακινήτων. Στο πρόβλημα συνέβαλε, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, και η αρχική εκτίμηση της τράπεζας για τις τιμές των ακινήτων, η οποία μετέπειτα αντικαταστάθηκε από χαμηλότερη τιμή, δημιουργώντας πρόβλημα στο δανειολήπτη, Ωστόσο, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός όσον αφορά στον τουρισμό και στην κατοικία για συνταξιοδότηση.

Καμία προστασία σε όσους δεν πληρώνουν

Σε σχετική παρατήρηση βουλευτών ότι η υπό συζήτηση νομοθεσία διευκολύνει τις τράπεζες στο να προβούν σε χιλιάδες εκποιήσεις ακινήτων, ο Υπουργός επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να διευκολυνθούν οι μαζικές εκποιήσεις, αλλά οι στοχευμένες», διευκρίνισε ο Υπουργός.

«Δεν θα προστατέψουμε έναν οφειλέτη, ο οποίος δεν κατέβαλε ούτε μία δόση ενός μικρού δανείου, π.χ. για ένα μικρό διαμέρισμα, χωρίς να τον ενοχλήσει ποτέ η τράπεζα ή το συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα