ATTICA BANK: Ραγδαίες εξελίξεις στα “μέτωπα” της αύξησης κεφαλαίου και του στρατηγικού επενδυτή

Ανοιχτός είναι ο δρόμος για την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου από την Attica Bank καθώς και τη συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή που θα επιτρέψει την αυτόνομη πορεία της τράπεζας και την ανάπτυξή της, έξω από το “συστημικό μπλοκ”.

Οι θετικές για την τράπεζα

εξελίξεις θα τρέξουν σύντομα και πάντως πριν από τα stress tests και τις πιθανότατες ανακεφαλαιοπιήσεις των συστημικών τραπεζών.

Καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των εξελίξεων αυτών, είναι η προχθεσινή απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ η οποία αποφάσισε την συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, επενδύοντας τα αναγκαία κεφάλαια, βάσει των σεναρίων των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ΤΣΜΕΔΕ με την απόφασή του αυτή:

Πρώτον, στέλνει μήνυμα στην αγορά (και στον στρατηγικό επενδυτή) ότι ο βασικός σήμερα μέτοχος είναι αποφασισμένος να στηρίξει την τράπεζα

Δεύτερον, ότι προστατεύει την περιουσία – επένδυσή του που συγκυριακά έχει υποστεί μεγάλη ζημία. Το ΤΣΜΕΔΕ, κινούμενο επιθετικά, βλέπει στην είσοδο του στρατηγικού επενδυτή και στην “επόμενη μέρα” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όχι μόνο την κάλυψη των ζημιών αλλά και την κερδοφόρα απόδοση των κεφαλαίων του.

Κατά πόσο και σε πόσο χρόνο αυτό μπορεί να συμβεί, θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, από το “ποιόν” του στρατηγικού επενδυτή που θα επιλεγεί, καθώς φυσικά και από την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η νέα αύξηση κεφαλαίου.

Υψηλή τιμή μπορεί να σημαίνει μικρότερες λογιστικές ζημίες, αλλά χαμηλή τιμή, σημαίνει περισσότερες μετοχές, άρα περισσότερα “κέρδη” στην περίπτωση που όλα κινηθούν θετικά στην αγορά και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέβει γρήγορα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της δομής της τράπεζας ώστε να δοθεί ώθηση στην εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου. Παράλληλα η διοίκηση αλλάζει και το οργάνογραμμα της τράπεζας επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας (ενοποιεί π[αλαιές διευθύνσεις, δημιουργεί νέες που έχει ανάγκη η αγορά) σε όλα τα επίπεδα και καλύτερη διαχείριση του ρίσκου και των κόκκινων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα