Κουρεμένα ενοίκια: Ξεκίνησε ο νέος γύρος εκκαθαρίσεων – Έρχονται οι τελευταίες αποζημιώσεις – Ξεκινούν οι διασταυρώσεις για όσους εισέπραξαν παράνομα ποσά

Έως το τέλος του Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της με τους ιδιοκτήτες ακίνητων που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα ενοίκια που “κουρεύτηκαν” λόγω πανδημίας.

Πρόκειται για φορολογούμενους οι  οποίοι μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει καμία στήριξη  για τις απώλειες των εισοδημάτων που έχουν υποστεί από την επέλαση της πανδημίας.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Σκάι ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις

ύψους 808 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η ΑΑΔΕ αναμένεται να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχει με τους φορολογούμενους που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα αποζημιωθούν:

 Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας.Οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021Οι υπεκμισθωτές ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριου 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων COVID έχει κλείσει και αυτή την περίοδο “τρέχει” ένας νέος γύρος εκκαθάρισης αρχικών και τροποποιητικών «Δηλώσεων COVID», όπως επίσης και των τροποποιητικών «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που που αφορούν στους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Οι δηλώσεις αυτές υποβλήθηκαν από εκμισθωτές και υπεκμισθωτές ακίνητων που περιμένουν πάνω από χρόνο για να αποζημιωθούν.

Η περίπτωση των υπεκμισθώσεων ταλαιπώρησε τους πάντες μέχρι να ξεκαθαρίσει: Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.

Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Η ουσία είναι ότι το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής.

Αυτή την περίοδο η ΑΑΔΕ προσπαθεί να προσδιορίσει ποιος δικαιούται την αποζημίωση και ποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο. Όπως γίνεται αντιληπτό η εκκαθάριση των υποθέσεων που αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια υπεκμισθώσεων αποτελεί μια σύνθετη και αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Eξάλλου έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος συμψηφισμών αποζημιώσεων (2020) με φόρους. Μόλις ολοκληρωθούν οι διορθώσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και γίνει η εκκαθάριση τους, οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώνουν ότι τους έχουν συμψηφιστεί φόρος εισοδήματος με αποζημιώσεις που δικαιούνται για μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαδικασία των συμψηφισμών βρίσκεται σε εξέλιξη για όσους εγκρίνεται η αίτηση τους και έχουν ανοιχτές οφειλές φόρων (π.χ. από τη φορολογική δήλωση). Η σχετική ενημέρωση γίνεται στο Taxisnet και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Διασταυρώσεις και επιστροφή αποζημιώσεων

Η ΑΑΔΕ μόλις κλείσει τις εκκρεμότητες και καταβάλει τις αποζημιώσεις θα «τρέξει» διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους  εισέπραξαν παράνομα τα ποσά των αποζημιώσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται:

             Φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή  το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.             Φορολογούμενοι οι οποίοι  εν μέσω πανδημίας αύξησαν υπέρμετρα το ενοίκιο για να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν εισπράξει παράνομα ποσά αποζημιώσεων θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα