E. Μυτιληναίος: Το 2022 θα είναι πιο πετυχημένο από το 2021 – Αναμένουμε κέρδη 260 εκατ. ευρώ

Το 2022 αναμένεται να είναι πιο επιτυχημένο από το 2021 τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας για το 2021. 

Το περιβάλλον παραμένει ρευστό, ωστόσο αν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα τότε επιβεβαιώνω την πρόβλεψη για διπλασιασμό των κερδών το 2022 σε σχέση με το 2020, δηλαδή 260 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εργαζόμαστε όλοι ακόμα και για να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

“Οι

εταιρείες είναι είτε growth είτε value stock” συνέχισε ο ισχυρός άνδρας της Mytilinaios. . Growth είναι εταιρείες που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αναπτύσσονται συνέχεια και ταχέως, ενώ stock value είναι εκείνες χαμηλότερου ρίσκου, που δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους, σαν να έχεις ομόλογο που σου αποφέρει συνεχώς απόδοση και δεν χάνει την αξία του Η εταιρεία μας έχει καταστεί πλέον ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας αξίας αλλά και ανάπτυξης (a combination of growth and value stock), γεγονός ασύνηθες και σπάνιο για τις παγκόσμιες αγορές

Μιώντας για τα κριτήρια ESG τονισε πως η εταιρεία απολαμβάνει υψηλές διακρίσεις.  Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο μέτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα βοηθήσει επιχειρήσεις και επενδυτές.

Το SES επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης όπως τα energy from waste (Protos) αλλά και αυτά που έχουν να κάνουν με solid & waste management, μέσω της θυγατρικής zeologic. Ως προς το πρώτο σκέλος, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε νέες συμφωνίες οι οποίες είναι της τάξεως μισού δις.

Μιλώντας για τον κλάδο των κατασκευών ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως στα παραδοσιακά έργα και στην κατασκευή μονάδων, η εταιρεία έχει πλέον μοναδική τεχνογνωσία και ως ενιαία ΜΥΤΙΛHNAIOΣ έχει και το απαραίτητο μέγεθος για να διεκδικήσει μεγάλα έργα. Η ζήτηση αερίου κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης θα αυξηθεί. Οι υποδομές φυσικού αερίου και ειδικά τα CCGTs θα είναι οι πιο σημαντικές και ήδη βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος  τόνισε πως “παρά την ενεργειακή κρίση και το γεγονός ότι πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη κλείνουν λόγω του ενεργειακού κόστους, θωρακιζόμαστε και παραμένουμε αποτελεσματικοί“.

Στο RSD χωρίζουμε τη δραστηριότητά μας σε δύο σκέλη:  σε αυτά τα έργα που παραμένουν στο portfolio της εταιρείας και βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία (εξετάζονται και τα Βαλκάνια) και στην πώληση έργων, όταν τα περιθώρια κέρδους είναι καλά. Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις έργων μας ήταν πολύ ικανοποιητικές.

Στην ενέργεια, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος η χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις και το μέλλον θα έχει αναταράξεις. Η πράσινη μετάβαση θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά. Μόνο οι εταιρείες που θα μπορούν να ανταπεξέρθουν των δυσκολιών θα επιβιώσουν και η ΜΥΤΙΛ απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Στη μεταλλουργία, οι τιμές φαίνεται ότι θα είναι υψηλές και τα επόμενα χρόνια. Κινούμαστε πάντα με σύνεση, ενώ επενδύουμε σημαντικά στην παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου. Παράλληλα, είμαστε πολύ κοντά στο FID για το νέο εργοστάσιο αλουμίνας.

Ο Πρόεδρος του ομίλου είπε ακόμη πως το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα