ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις – Τα χειρότερα πέρασαν – Τα κυβερνητικά μέτρα

08:34 7/2/2014 - Πηγή: BankWars

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:26 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κεφαλονιά. Ο σεισμός σημειώθηκε 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Αργοστόλι και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Χθες στις 21:21, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ταρακουνήθηκαν από νέα δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σύμφωνα

με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η νέα σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα, ενώ ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο.

ΔΕΣΜΗ 7 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΡΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα άμεσα βήματα προκειμένου να προωθηθούν, χωρίς χρονοτριβή, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ορίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη για το συντονισμό της κρατικής μηχανής που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στη σύσκεψη μετείχαν γενικοί γραμματείς και στελέχη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τα θέματα που εξετάστηκαν και ορίστηκαν ως άμεσης προτεραιότητας ήταν:

- Η επιδότηση κατά 80% του ποσού για τις επισκευές κτιρίων και κατά 20% με άτοκο δάνειο
- Η επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον μήνα
- Η επιδότηση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ
- Η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για το 2014
- Η αποκατάσταση της λειτουργίας του λιμένος Ληξουρίου εντός δύο μηνών
- Επισκευές στον κύριο οδικό άξονα της Κεφαλονιάς
- Η τοποθέτηση 45 αιθουσών διδασκαλίας προκάτ, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία του νησιού

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης:

- Προσδιορίσθηκαν επακριβώς τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών και υπηρεσιών στο νησί της Κεφαλονιάς.
- Καταρτίσθηκε ο Οδικός Χάρτης ενεργειών για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Ορίσθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα συμμετέχουν σε Ομάδες Εργασίας για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη.
- Συμφωνήθηκαν οι δράσεις για την υποστήριξη του τοπικού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την ερχομένη εβδομάδα ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος ορίσθηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων ώστε να λειτουργήσει μία κάθετη δομή που θα επιτρέψει να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, θα μεταβεί στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου της ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες – εξπρές για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασισθεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακούφισης των σεισμόπληκτων με όσο το δυνατόν μικρότερες καθυστερήσεις.

Βοήθεια από την Ε.Ε. για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέχεια των χθεσινών του ενεργειών στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την παροχή αρωγής στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς είχε, σχετική συζήτηση, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Johannes Hahn, με θέμα τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την περίπτωση της Κεφαλονιάς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της Κεφαλονιάς σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και ότι θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν με απάντησή του.

Φούχτελ: Θα στηρίξουμε όπου μπορούμε

«Εντυπωσιασμένος» από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών στην Κεφαλονιά δήλωσε ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, διαβεβαιώνοντας μάλιστα για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από το πώς κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε εμείς να παρέχουμε στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων στους δήμους και όσον αφορά τεχνογνωσία αλλά και οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης θα το πράξουμε», δεσμεύθηκε ο γερμανός υφυπουργός για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένος της Άγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Τσελέντης: Τα χειρότερα πέρασαν γαι την Κεφαλονιά – Προσοχή στην Αμφίκλεια

Τα χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται “να μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας”.

“Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό”, είπε.

Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: “Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμά βέβαια ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. “Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά – σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι’ αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή”.

Ο κ. Τσελέντης που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά και εγκατέστησε 10 νέους σεισμογράφους στο νησί, με δικά του έξοδα, όπως λέει και με “όργανα που του παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία” κρούει τον κώδωνα στην πολιτεία και υποστηρίζει ότι “έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους… Η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο… Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία.

Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας”.

Original article: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις – Τα χειρότερα πέρασαν – Τα κυβερνητικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα