Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ – ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Στα λόγια μένει προς το παρόν η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της Eυρωζώνης, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες, με τη ρητορική των Ευρωπαίων να παραμένει σκληρή απέναντι στην Ελλάδα.

Οι τεχνοκράτες έχουν πιάσει δουλειά, κοστολογώντας

τις ελληνικές προτάσεις, με την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να ζητούν αποτελεσματικά ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκαν σήμερα απαισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα έκτακτη συνεδρίαση, εφόσον υπάρξει νέο ναυάγιο.

Το Βερολίνο τηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή και ανυποχώρητη στάση απέναντι στις θέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και η επιτήρηση από την τρόικα αποτελούν μονόδρομο.

Η Μέρκελ φοβάται ότι αν φανεί υποχωρητική απέναντι στην Ελλάδα θα προκαλέσει ένα ντόμινο διεκδικήσεων από τις χώρες που βρέθηκαν στη δίνη των μνημονίων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τήρησε την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, απορρίπτοντας όλες τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό γιατί ο Ραχόι φοβάται για την πολιτική του επιβίωση, καθώς μια δικαίωση Τσίπρα θα ενισχύσει το κίνημα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το οποίο ήδη εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των εκλογών στα τέλη του 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, ενδεχομένως μεγαλύτερες από αυτές που είναι διατεθειμένος μέχρι στιγμής.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα «περάσει» αυτή την προσαρμογή στον ρεαλισμό στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς ήδη άρχισαν οι γκρίνιες κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη, η οποία αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία τα σχέδια περί αποδοχής του 70% των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα