Η Δανία εγκαινίασε το πρώτο μουσείο ευτυχίας. Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τα γονίδια και πόσο το περιβάλλον που ζούμε;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η Δανία θεωρείται μία από τις «πρωταθλήτριες» χώρες της ευτυχίας, βρίσκεται πάντα στην πρώτη τριάδα μαζί με τις γειτονικές της χώρες Φιλανδία και Νορβηγία, βάσει των εκθέσεων του ΟΗΕ “World Happiness Report”, που δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το 2012.

Δεν φαντάζει λοιπόν περίεργο ότι η Δανία είναι η χώρα που εγκαινίασε το πρώτο μουσείο… ευτυχίας, στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Ο ιδρυτής του μουσείου

που διευθύνει και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ευτυχία εξήγησε ότι «Στο μουσείο οι επισκέπτες έχουν το δικαίωμα μιας περιήγησης στην ευτυχία, που τους επιτρέπει να τη δουν σε διαφορετικές εκφάνσεις. Βλέπετε την ιστορία της ευτυχίας, βλέπετε την πολιτική της ευτυχίας, την επιστήμη της ευτυχίας»

Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τα πάντα λοιπόν για τη θεωρία της ευτυχίας στην οικονομική της διάσταση ή στη χημική έκφρασή της, πληρώνοντας ένα εισιτήριο 95 κορονών Δανίας (σχεδόν 13 ευρώ).

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους. Το να δω το πώς σχετίζεται η ευημερία μου με την ευτυχία μου με κάνει να θέλω να γίνω πιο ευτυχισμένος, ακόμη και το να καταγράψω τι είναι αυτό που νομίζω ότι με κάνει πιο ευτυχισμένο συντελει στο να με στρέψει πιο συνειδητά σε αυτήν την επίτευξη. Με αυτό το σκεπτικό το μουσείο καλεί τον επισκέπτη να γράψει σε ένα ποστ τον δικό του ορισμό της ευτυχίας, το οποίο θα αναρτηθεί μαζί με πολλά άλλα σε έναν τοίχο.

Τι είναι όμως η ευτυχία;

Για τον ιδρυτή του μουσείου «είναι η ιδέα να έχει κανείς έναν στόχο στη ζωή, είναι ένα ωραίο γεύμα, ένα καλό κρασί, να έχεις καλή συντροφιά με ανθρώπους που αγαπάς. Είναι η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η ευτυχία έχει γενετική βάση. Το γονιδιο φαίνεται ότι ενοχοποιείται για ένα μέρος της ευτυχίας μας. Ωστόσο επιγενετικοί παράγοντες γνωρίζουμε ότι μπορούν να τροποποιήσουν και να ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων, και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο.

Έχουν άραγε οι Δανοί καλύτερα γονίδια ή καλύτερη ποιότητα ζωής;

Η Δανία απολαμβάνει υψηλή ποιότητα ζωής, με αυξημένο το αίσθημα ασφάλειας και με δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ των καλύτερων του κόσμου. Όταν μια χώρα είναι επαρκώς ισότιμη, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερος φθόνος και ότι οι πολίτες της ζουν αρμονικότερα.  Μήπως τελικά η κατάσταση της δημοκρατίας, η έλλειψη διαφθοράς, η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών, η αισθητή ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή, η ισότητα των φύλων, η σωστή κατανομή εισοδήματος, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης μπορούν να ενοχοποιηθούν για ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας μας;

Μήπως να κοιτάξουμε για λίγο και στη χώρα μας το γενικό και όχι το ατομικό συμφέρον; Μηπως εκτός από το καλό γονίδιο, να είναι αυτή  μια σημαντική παραμετρος που θα μας φέρει πιο κοντα στην ευζωία;

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα