Γιατι ανεβαίνουν οι τραπεζικές μετοχές – Αυξήσεις κεφαλαίου σε δύο δόσεις

09:55 7/2/2013 - Πηγή: BankWars

Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στο ότι κάποιοι επενδυτές ποντάρουν στη βελτίωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης και στη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Οι παραπάνω προσδοκίες σχετίζονται με την ενδεχόμενη αλλαγή ενός βασικού όρου της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου προκειμένου να αρθεί η επιφυλακτικότητα των ιδιωτών επενδυτών όσοαν αφορά τη συμμετοχή

τους στις αυξήσεις κεφαλαίου για την κάλυψη του 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, η αύξηση κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προηγηθεί της αύξησης που θα γίνει με κεφάλαια ιδιωτών.

Εφόσον η τρόικα επιτρέψει να γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε δύο στάδια, η συμμετοχή των ιδιωτών θα έχει μεγαλύτερη αξία, αφού το μεγαλύτερο μέρος του dilution θα έχει ήδη γίνει. Τραπεζικοί και επενδυτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως αυτό θα είναι προς το συμφέρον και του Ταμείου, αφού θα αυξηθούν οι πιθανότητες να ασκήσουν τα δικαιώματα τους οι ιδιώτες μέτοχοι επαναγοράζοντας τις μετοχές και ελαφρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.

Στην περίπτωση που η τρόικα δεν συμφωνήσει, η άλλη εναλλακτική που έχουν βάλει στο τραπέζι οι τραπεζίτες είναι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού της τιμής για την άσκηση των δικαιωμάτων το οποίο θα μειώσει τον κίνδυνο που θα αναλάβουν οι ιδιώτες με την τοποθέτηση κεφαλαίων τους, αφού ζητείται η τιμή να σχετίζεται με την τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς.

Επιπλέον, οι τραπεζίτες ζητούν να μετατεθεί το χρονοδιάγραμμα προς τα πίσω για τις αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να μπορέσουν να συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς τα εν λόγω ζητήματα και να έχει βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κλίμα στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα