ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: “Σιγουριά” ξένων για άνοδο – Πως μαζεύουν τα χαρτιά – Γιατί δεν κάνουν hedging

07:52 7/2/2013 - Πηγή: BankWars

Το ότι οι ξένοι -και για την ακρίβεια συγκεκριμένοι διεθνείς επενδυτικοί πόλοι- αγοράζουν εδώ και τρεις αν όχι περισσότερους μήνες ελληνικά Blue Chips, είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Εκείνο δε που έχει εξαιρετική σημασία να αποκωδικοποιηθεί είναι ο τρόπος που αγοράζουν, ή αλλιώς πώς εφαρμόζεται στην πράξη αυτό που στην ορολογία της χρηματιστηριακής αγοράς λέγεται «program trading» και της πιάτσας «άτυπο market making», το ημερήσιο παιχνίδι των μεγάλων κωδικών δηλαδή. Το οποίο

και μεταφράζεται σε volatility-ρεκόρ και σε ημερήσιες διακυμάνσεις της τάξεως άνω και του 5% για τα blue chips και όχι μόνο.

Πως μαζεύουν τα χαρτιά

Αναλυτικότερα, αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες εκ των dealing rooms είναι πως από τη μια μεριά υπάρχουν τα βαριά χαρτοφυλάκια της Goldman Sachs, της Merrill Lynch, της γαλλικής Cheuvreux και της UBS (η τελευταία είναι παραδοσιακός traders του Χ.Α.) και από την άλλη επενδυτικοί πόλοι, όπως του Thornburg, του Capital και της Fidelity.

Ολοι οι παραπάνω, μάλιστα, μόνο αντιπαλότητα δεν φαίνεται να έχουν μεταξύ τους και μπορούμε να πούμε πως η τακτική τους (program trading) είναι προς την ίδια κατεύθυνση, με το ισοζύγιο αγορών-πωλήσεων να γέρνει σαφώς προς τις αγορές.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όποιος νέος κωδικός θελήσει να μπει στον κύκλο των συναλλαγών τους ακολουθεί και με αποτέλεσμα βέβαια το ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει βρεθεί στο πάνω εύρος του στόχου των 1.030 μονάδων σε συντομότερο διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Πώς θα κατοχυρωθεί το επόμενο επίπεδο τιμών…

Οσον αφορά τώρα το ερώτημα που απασχολεί όσους πιστεύουν το επόμενο σενάριο των 1.150 μονάδων, και έχει να κάνει με τον τρόπο που θα φτάσουμε ως εκεί, εκείνοι που τολμούν πρόβλεψη λένε πως αυτό θα συμβεί κατά τον ίδιο τρόπο που κατακτήθηκαν οι 1.000 μονάδες.

Με επιθετικότητα δηλαδή, ή αλλιώς με άλματα, ενώ κατά τις φάσεις της συσσώρευσης τα πτωτικά spreads (διαδρομές) θα παραμείνουν αυξημένα.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί άλλωστε πως η εποχή του έντονου volatility δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει τόσο εύκολα, αντιθέτως η εικόνα δείχνει πως περισσότερο πιθανό είναι το να αυξηθεί η μεταβλητότητα της αγοράς.

Μιλάμε για το κλασικό «κόλπο» των ισχυρών επενδυτικών πόλων, με το οποίο «πετάνε έξω από τα πόδια τους» τους γρήγορους traders, όσο είναι βεβαίως δυνατό, και αξιοποιούν τα σκαμπανεβάσματα προκειμένου να μαζέψουν χαρτιά σε κατά το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Πρέπει να κρατήσουμε πως για μια εντολή αγοράς της τάξεως των 2 ή 3 εκατ. ευρώ, η διαφορά του 1% είναι ένα σεβαστό νούμερο, συν του ότι, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει και ο ανταγωνισμός για το ποιο dealing room θα αγοράσει φθηνότερα.

Λένε πάντως οι καλά γνωρίζοντας τον χαρακτήρα των διαχειριστών των hedge funds, πως αν ανοίξει ο νέος κύκλος σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε η αντανάκλαση στη Λ. Αθηνών θα είναι άμεση και ενδεχομένως να υπάρξουν εκπλήξεις μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, θετικές εννοείται.

Δεν κάνουν hedging

Ενδεικτικό επίσης της υπέρμετρης και κατ’ άλλους κάπως επικίνδυνης αισιοδοξίας που επικρατεί και στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το γεγονός πως, ως στιγμής τουλάχιστον, όσοι αγοράζουν δεν δείχνουν ιδιαίτερη κινητικότητα στο κομμάτι της αντιστάθμισης κινδύνου μέσω των Παραγώγων.

Τα περίπου 30 χιλ. ανοιχτά συμβόλαια του «25άρη» (open interest) θεωρούνται λίγα και μάλιστα παραμένουν σταθερά για πολλούς μήνες, ένδειξη για το ότι οι κινήσεις σε αυτά αφορούν μόνο τους traders και όχι τους θεσμικούς και μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.

Σε αντίθετη περίπτωση, λένε οι άνθρωποι των Παραγώγων, οι θέσεις μετά από τέτοια ανοδική αντίδραση θα μπορούσαν να είχαν διπλασιαστεί αν βέβαια οι διαχειριστές φρόντιζαν, μετά ή παράλληλα από την εκάστοτε αντίδραση, να διαφυλάξουν τα νώτα τους.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει και από την ώρα που οι μεγάλοι παίκτες δεν κάνουν hedging, μπορούμε να υποθέσουμε πως δεν έχουν λόγους να ανησυχούν για παρατεταμένο πισωγύρισμα.

Και η επισήμανση αυτή έχει τη σημασία της και μάλιστα είναι μεγάλου ειδικού βάρους, ενώ από την ώρα που τα χρηματιστήρια τους επιβεβαιώνουν μένει να δούμε αν η συνέχεια θα είναι ανάλογη της πεποίθησής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα