Γερμανία-Πολωνία-Λιθουανία συζητούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία πλην SWIFT

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα θα συναντηθούν το Σάββατο στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για να συζητήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει αμέσως ένα πακέτο ανελέητα σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλύσει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT

και στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει αυτό το “οικονομικό πυρηνικό όπλο”, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιλογής αυτής, σύμφωνα με το Reuters.

Η Δύση θα πρέπει να αποκόψει τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ουκρανία θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν τους ομολόγους του των χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Πολλές χώρες όμως, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, διατύπωσαν επιφυλάξεις, φοβούμενες τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου.

“Ο αποκλεισμός από το Swift θα είχε τεράστιες επιπτώσεις (…) για τις γερμανικές επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με την Ρωσία, αλλά επίσης και στην διευθέτηση των πληρωμών για την προμήθεια ενέργειας”, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστράιτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα