Moody’s, S&P και Fitch “χτύπησαν” Ρωσία και Ουκρανία

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς Ρωσίας και Ουκρανίας προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης S&P, Moody’s και Fitch, εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε τη Ρωσία σε BB+, κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, από BBB- και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβαθμίσεις, επικαλούμενη τις “ισχυρές” διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη

χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η S&P υποβάθμισε επίσης την Ουκρανία σε Β- από Β.

Και οι δύο χώρες υποβαθμίστηκαν επίσης από τη Moody’s, η οποία αξιολογεί τη Ρωσία με Baa3, μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία “junk”, και την Ουκρανία με B3, έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch υποβάθμισε το επίπεδο της Ουκρανίας σε CCC από Β, τοποθετώντας την επτά βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στο ίδιο επίπεδο με το Ελ Σαλβαδόρ και την Αιθιοπία.

“Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές άμεσες και δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομική και εξωτερική εμπορική δραστηριότητα και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η S&P. “Αναμένουμε επίσης ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα παρασύρουν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη”.

Η Ρωσία παραμένει οικονομικά σταθερή χάρη στα διεθνή αποθέματα και το χαμηλό επίπεδο χρέους της, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στη Μόσχα σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, απαντώντας στις ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης. Το υπουργείο Οικονομικών “θα συνεχίσει να διατηρεί μια υπεύθυνη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τα ομόλογα της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν πληγεί στις διεθνείς αγορές. Τα ουκρανικά ομόλογα σε δολάρια υποχώρησαν κατά μέσο όρο 53% αυτή την εβδομάδα, ενώ τα ρωσικά έχασαν 45%, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεύει “μια σημαντική περαιτέρω αύξηση” του γεωπολιτικού κινδύνου και των αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που “θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποπληρωμή των κρατικών χρεών”, ανέφεραν οι αναλυτές της Moody’s σε ανακοίνωσή τους.

“Η τελική σοβαρότητα του αντίκτυπου των νέων κυρώσεων στο πιστωτικό προφίλ της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από το εύρος τους, τους τομείς που στοχεύουν και τον βαθμό συντονισμού μεταξύ των δυτικών χωρών”, πρόσθεσαν. Για την Ουκρανία, εν τω μεταξύ, “μια εκτεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη ρευστότητα και την εξωτερική θέση της κυβέρνησης, δεδομένης και της εξάρτησης της οικονομίας της από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα”.

Για τους αναλυτές της Fitch, η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει “αυξημένους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά της Ουκρανίας, τη μακροοικονομική σταθερότητα και την πολιτική σταθερότητα”.

“Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος”, δήλωσε ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management στη Φιλαδέλφεια. “Θα έλεγα ότι οι κάτοχοι ομολόγων της Ουκρανίας έχουν να ανησυχούν για  περισσότερα από μια υποβάθμιση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα