Γερμανία: Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες 20 ωρών μεταξύ των μελών της κυβέρνησης Σολτς

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα 20 ώρες συνομιλιών χωρίς να επιλύσουν διαφορές σχετικά με τις δαπάνες και άλλα ζητήματα, αν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι πέτυχαν “πολύ καλή πρόοδο”.

Εν μέσω ανησυχιών για το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο πρώτος συνασπισμός της Γερμανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, διαφωνεί εδώ και εβδομάδες ή μήνες για

διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η έλλειψη προόδου και η αυξανόμενη τριβή μεταξύ του FDP και των Πρασίνων έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση του Σολτς θα μπορέσει να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό ξεκίνησαν στις 6:30 το απόγευμα της Κυριακής και διήρκεσαν για 20 ώρες, έως ότου ένας στερηθείς ύπνου Σολτς και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου έπρεπε να πετάξουν στην Ολλανδία για προγραμματισθείσες από καιρό διακυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Ο Σολτς, τον οποίο οι επικριτές κατηγόρησαν ότι δεν παρέχει επαρκή ηγεσία, είπε ότι ο συνασπισμός κατέληξε σε “μερικές πολύ καλές συμφωνίες”, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Είπε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την Τρίτη.

“Αντί για ατελείωτα επιχειρήματα χρειαζόμαστε αποφάσεις τώρα, για το καλό της χώρας”, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος CDU, Φρίντριχ Μερτς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του FDP καθυστέρησε την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού λόγω ρήξεων του συνασπισμού. Συγκεκριμένα, το FDP θέλει να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες, ενώ οι Πράσινοι θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη για τον άνθρακα.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την περασμένη εβδομάδα είπε ότι κάποιος στην κυβέρνηση διέρρευσε ευαίσθητο νομοσχέδιο για την απαγόρευση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο “προκειμένου να βλάψει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση”. Το FDP επέκρινε την προτεινόμενη απαγόρευση.

Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι ο συνασπισμός συμφώνησε σε μερικές πρωτοβουλίες πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταρρύθμισης για τη συρρίκνωση του φουσκωμένου κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η ολονύχτια σύνοδος σήκωσε τα φρύδια αφού ο συνασπισμός δήλωσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ότι ήθελε να αποφύγει τις συναντήσεις τη νύχτα και το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως εμπόδιζε τη λήψη αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα